От апартхотелите скочиха срещу нелегалното отсядане на туристи

От апартхотелите скочиха срещу нелегалното отсядане на туристи

Инвеститори и собственици на ваканционни комплекси искат промени в нормативната база, която да регулира дейността им. Това каза Георги Димитров, председател на Управителния съвет на Българската инвестиционна строителна асоциация (БИСА), цитиран от БТА. По думите част от притежателите на ваканционни жилища не плащат такси за поддръжка на комплекса и отдават незаконно апартаментите си на туристи без да плащат ДДС и други данъци.

Затворените комплекси са туристически. Собствениците на апартаменти са хора с различни култури и говорещи различни езици и затова

има проблем с поддържането на комплексите.

Не се плащат и минималните разходи за поддръжка, посочи Димитров. Ваканционните комплекси са за сезонно обитаване и още при строителството се предвижда да бъде продават като отделни обекти но без право на прехвърляне на земя – тя остава собственост на инвеститора.

Основният проблем е, че в нормативната база няма ясна формулировка какво е комплекс от затворен тип и как да се управлява той. Липсата на закон създава анархия, а тя създава проблеми. Има недобросъвестни собственици на имоти, които създават сдружения на собствениците, които претендират да управляват комплексите, посочиха участници в пресконференцията.

Таксата за поддържане варира от 6 до 20 евро кв. м годишно

Средно за един апартамент се плаща 500 – 700 евро такса годишно.

Инвеститорите във ваканционни имоти искат да участват в подготовката на промените на законите, които да решат проблемите. Те предлагат промени в закона за собствеността и в Гражданския процесуален кодекс, за да се улесни призоваването на собствениците на имоти – сега това става по постоянен адрес и за чужди граждани практически не работи. Инвеститорите искат призоваването да става по адрес на БУЛСТАТ, какъвто притежателите на имоти имат в България.

Собствениците на ваканционни жилища в България са около 500 хил. души – от тях 350 000 са от Русия. Много от руските граждани не искат да плащат такси, създават паралелни дружества за етажна собственост, които обаче не могат да осъществяват поддръжката на имотите.