Отново километрична опашка на „Кулата“ и днес

Километрична опашка от тирове се образува на граничния пункт „Кулата – Промахон“, след като тази сутрин гръцките власти възобновиха масовото тестване на шофьори на тежкотоварни автомобили за COVID-19.

Мярката беше въведена вчера следобед, но през нощта тестове не са правени. Малко след 7 ч. тази сутрин беше възобновено взимането на бързи тестове и на превозвачите. Само за два часа пред граничния пункт са блокирани над 200 камиона, съобщи БНР.

Зам.-председателят на Съюза на българските транспортни работници Веселин Дангов прогнозира пълно блокиране на търговския обмен: „В момента пътувам към ГКПП „Кулата“. Нещата снощи, докъм 22:30 ч., бяха трагични, защото се тестваха всички шофьори, а време от 30 до 50 минути за автомобил е неадекватно. Това ще доведе до проблеми, защото транспортът няма как да достигне по този начин навреме. За момента се получава забавяне с 24 часа, но ако продължи по този начин, ще бъде със седмици назад“.

Превозвачите настояват за спазване на европейското решение за осигуряване на зелени коридори и апелират за адекватна реакция от българските институции. „Нямаме адекватен отговор в момента от страна на българската държава. Ще настояваме тя да даде адекватен отговор чрез компетентните органи на ЕС“, каза Дангов. За сега няма промяна на другия граничен пункт „Илинден – Ексохи“, през който преминава тежкотоварният транспорт.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share