Отлична новина! Ето кога пристига ваксината за COVID-19 в България

По предварителни данни първата ваксина, която очакваме да дойде в България, е на Pfizer и това ще е преди Нова година, или непосредствено в началото на следващата година. Това докладва министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов на премиера Бойко Борисов на работно съвещание.

Той подчерта, че ваксината срещу коронавирус ще бъде безплатна и ще се поставя само доброволно.

Създали сме необходимата логистика. Ще пристигнат 125 000 дози. Съвместно с доц. Кунчев, в момента съставяме ваксинационния план. Ваксинационният план ще бъде ясен: с кои групи от населението започваме. Ще започнем с рисковите групи.

Освен работниците, които са на първа линия, нашите колеги медици, ще включим и възрастните хора от домовете. Трябва да отдадем изключително важно значение на българските учители, които също са на първа линия. Вървим напред по отношение на създаването на логистика за пристигане на ваксината, допълни министърът.

,,За радост излекуваните са повече от новите случаи. Вчера излекуваните са 815. За миналата седмица само за седем дни излекуваните са 12 070. По епидемиологичните справки като заболеваемост в настоящия момент София излиза от областите с най-висока заболеваемост от 1 000 случаи на 100 000. В тази група остават само 2 области: Габрово и Кюстендил.

Малко сме обнадеждени по отношение на натиска, който очакваме върху здравната система, тъй като той беше доста сериозен в София.

По отношение на обезпечеността на здравната система: на национално ниво нямаме недостиг на лични предпазни средства, дезинфектанти и медикаменти. По отношение на „Ремдесивир“, нещата вече са много добре канализирани. Има за абсолютно всички български пациенти“, отчете здравният министър.

Ангелов увери, че парите за служителите на първа линия ще бъдат наредени днес и ще пристигнат по сметките на лечебните заведения.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share