Отлагат с година регистрацията на кладенците

Да се отложи регистрацията на домашните кладенци с една година. Това са обсъждали министрите на околната среда и земеделието Емил Димитров и Десислава Танева, съобщи самият Ревизоро в интервю за Нова TV.

По думите му със селските кладенци от 10 години се въртял проблемът с регистрацията. Той коментира, че водомерите на кладенците щели да бъдат за промишлените цели.

„Да ползваш държавен ресурс, но да не го плащаш, това е комунизъм“, каза Димитров. Той бе категоричен, че местата където можело да има режим на водата били оправени.

По думите му от януари ще започнат ограничения на язовир Камчия, като отделно към него щели да бъдат закачени Порой и Ахелой. Министърът посочи, че макар тези водоеми да не са питейни МС е осигурил средства да станат такива.

Въпросната сума била от порядъка на 30 до 60 млн. лева. Отделно, по думите му, от МОСВ са отделили

120 млн. лева за пречиствателна станция на Шумен.

Пак той съобщи и че язовир Асеновец при Сливен има за 1 година вода, въпреки че бил източен и имал само за 3 месеца вода. „Приключихме източването“, категоричен бе Димитров. Димитров разкри също, че се правят упорити опити да бъде върнато разрешителното за внос на отпадъци на фирмата на русенските братя, обвиняеми за аферата за незаконно заровен опасен боклук Атанас и Пламен Бобокови.

Той обаче поряза тези мераци, като отсече: Докато „Монбат“ не си изчистят, няма да имат разрешение да внасят отпадъци.

Той съобщи, без да цитира имена, че го карали да разреши на „Монбат“ внос, защото работниците щели да стачкуват. Димитров е категоричен, че няма да има разрешение, докато загробените опасни отпадъци не бъдат изчистени.

„Те да не са на кметовете на Червен бряг и Плевен?“, риторично попита министърът и добави, че градоначалниците не разполагат със средства за обезопасяване или унищожаване на загробените на територията на тези селища отпадъци.