Откриха съкровище в Катуница в домовете на двама селяни

Голямо количество антики са намерени у двама жители на пловдивското село Катуница, съобщиха от окръжната прокуратура. Те са арестувани и срещу тях се водят две досъдебни производства.

При претърсването на къщата на единия от мъжете, който е на 59 г., са иззети: 6 метални монети, както и множество овални предмети от сив метал, наподобяващи монети; 1 пръстен; 2 икони от сив метал, една икона – дърворезба , 5 икони от дърво и 2 хоругви; метален предмет с бронзов цвят, с яйцевидна форма, с религиозно съдържание; 1 чаша от сив метал, 1 купа от сив метал със старинен вид, 1 лампа от керамика в старинен вид, 1 статуя на дете с постамент от жълт метал; парична сума от 30 000 лв., 2370 евро и 402 щатски долара; лаптоп; документи за регистрация на моторни-превозни средства и ключове за автомобили; черно-бяла надуваема лодка и др.

В стопанска постройка в двора на къщата, ползвана от мъжа, са намерени зелена тревиста маса със специфичен мирис на марихуана и електронна везна.

Мъжът е задържан за 24 часа, като спрямо него се води и досъдебно производство за лихварство.

Предстоят разпити на свидетели, изготвяне на заключенията на археологическата и химическата експертизи и преценка за повдигане на обвинения.

У втория жител на Катуница, който е 37-годишен, са намерени и иззети 16 метални предмета с налични релефи по тях, 441 монети, четири халки и др., всички с патинирани повърхности.

Днес 37-годишният мъж е привлечен към наказателна отговорност за държане на предмети, имащи белези на археологически обекти.