Откриха стъклено съкровище на 400 години в залив край Бургас

Откриха стъклено съкровище на 400 години в залив край Бургас

Стъклени чаши и кани за вино откриха археолози в залив край Бургас при проучванията това лято в залива Ченгене скеле – в района на нос Чироза. Това бе обявено от научните ръководители на проучванията – проф. д-р Иван Христов – зам.-директор на Националния исторически музей, и гл. ас. д-р Найден Прахов – дир. на Центъра за подводна археология – Созопол.

До тази година акваторията около Ченге скеле е била пренебрегва от археолозите. Това лято обаче са извършени три вида изследвания – разкопки на суша, подводни изследвания с геофизика и планирани разкопки, разкри Христов.

Находката край нос Чироза – стъклените съдове, се е появила неочаквано за археолозите. До това лято се е считало, че ценностите биха могли да бъдат открити около остров Света Анастасия. Предполага се, че те са били товар на търговски кораб, който се е разбил в подводен риф през 17-18 век. Останки от плавателното средство все още не са открити, но има подозрения, че се намират в близост. Археолози считат, че стъклените съдове са изработени в някой от големите средиземноморски центове, вероятно в Италия.

„За това кратко време сме проучили 3-4 процента от територията, която сме заложили. Поехме риск да вложим сериозна сума от страна на Община Бургас за проучвания. Имаше оскъдна информация какво има в тази територия. Със сигурност ще продължим и следващото лято. Откритите находки ще експонираме на място в рибарското селище Ченгене скеле, където изграждаме етнографски комплекс, както и в кв. „Крайморие“, отбеляза кметът на Бургас Димитър Николов. Той призова, ако през годините бургазлии са намерили подобни ценности, да ги предадат на бургаския музей, а Община Бургас има готовност да ги откупи.

Показани днес бяха и открити в района амфори, бойна каменна топка, каменен щок, още стъклени предмети. Археологическите проучвания на нос Чироза се извършват съвместно от Община Бургас, Национален исторически музей – София, Център за подводна археология –. Созопол, Регионален исторически музей – Бургас.