Отказаха да направят рентгенова снимка на възрастна жена с COVID-19

Отказаха да направят рентгенова снимка на възрастна жена с COVID-19

Отново сигнал за отказан прием в болница на човек с влошаващо се състояние с COVID-19. Близки на 65-годишна жена с хронични заболявания сигнализираха, че тя се влошава вкъщи и не само не може да бъде приета в болница, но не може да стигне дори до това да й направят една рентгенова снимка.

„Майка ми от 12 дни е с COVID-19. От 9 дни е на антибиотик. Има придружаващи заболявания – диабет и хипертония. Звъннахме преди два дни на 112 , защото майка ми се влошаваше. От Спешна помощ ни помолиха да имаме търпение, заради много чакащи”, разказа в ефира на „Здравей България” дъщерята Силвия Иванова.

„Екип от парамедици е отишъл на адреса на майка ми след 24 часа. Водят я първоначално в Инфекциозна болница до „Свети Иван Рилски”, където отказват да й направят рентгенова снимка с мотива, че нямат необходимата апаратура”, заяви Иванова.

След това жената е върната вкъщи.

„Продължихме да звъним на 112. Връща се екипа парамедици и я водят в Пирогов, където също отказват да направят снимка, защото няма да я приемат, тъй като няма легла. Майка ми стои в линейката и никой не я преглежда. Тя е казала цялата си предистория на заболяванията. След това я връщат на адреса й”, разказва разтревожената дъщеря.

Болната и семейството поддържат непрестанна връзка с личния лекар, чийто предписания се изпълняват стриктно. След като жената се влошава, семейството й решава да я закара с личната си кола до болница „Токуда”.

„За 6 часа и 40 минути, които прекарахме в Спешното отделение на „Токуда” имаше десетки чакащи. Връщаха хора, защото нямат легла. Мъж на 61 години с двустранна пневмоня също беше върнат. Семейство от Плевен също беше там, защото в града им нямало легла”, посочва Иванова.

В „Токуда” правят снимка на майка й, от която става ясно, че тя има двустранна пневмония и я връщат вкъщи. Жената продължава да е с много остра кашлица. Видимо не е добре.