Отиде си поетът Петър Караангов, написал текста за хита „Топъл дъжд“

Отиде си поетът Петър Караангов, написал текста за хита „Топъл дъжд“

Известният поет и текстописец Петър Караангов е починал на 89-годишна възраст. Тъжната вест съобщиха неговите съграждани и приятели от община Сандански. „Напусна ни почетният гражданин на град Сандански – Петър Караангов! Поет и творец, носител на Националната Вазова награда, орден „Стара планина“ и редица други отличия. Съболезнования на близките и семейството! Почивай в мир!“, написаха от общината на страницата си във Фейсбук.

Поетът Петър Караангов ще бъде запомнен и като автор на лириката за множество незабравими естрадни хитове като „Топъл дъжд“ на LZ и Силвия Кацарова, „Любовта е море“ на Лили Иванова, „Бяла песен“ на Паша Христова, „Закъснели срещи“ на Георги Минчев и много други.

Петър Караангов е роден на 11 ноември 1931 г. в град Свети Врач, днес Сандански, в семейство на бежанци от Егейска Македония. Завършва гимназия в родния си град, полувисш Държавен библиотекарски институт и българска филология в Софийския университет „Климент Охридски“.

Работи като библиотекар в читалищната библиотека в Сандански, като коректор в издателство „Български писател“, като редактор на сп. „Пламък“, главен редактор на издателство „Български писател“ и в Студията за игрални филми „Бояна“. Караангов е бил директор на Народната библиотека „Кирил и Методий“ (1983-89) и главен секретар на Съюза на българските писатели (1989-91).

Той е автор на повече от 10 стихосбирки – „Сезоните на нашата улица“, „Годишни кръгове“, „Зимни недели“, „Внезапно лято“, „Приближаващи снегове“, „Както музиката вечер“ и др., а лириката му е преведена на повече от 20 езика. Караангов бе носител на множество награди и отличия, сред които орден „Стара планина“, Националната Вазова награда, Националната литературна награда „Изворът на белоногата“ (Харманли), Годишната награда на СБП за поезия.