Отец Никанор: Кремъл грозно употреби своите свещеници в България

Отец Никанор: Кремъл грозно употреби своите свещеници в България

„Получи се един скандал, който не биваше да се случва. Познавам добре и двамата свещеници, които бяха експулсирани. Мога да кажа само добри думи за тях. Можеше съвсем тихо и спокойно да напуснат. Вместо това, за жалост не България и не българската църква, надигна ужасен вой. Много неприятно! Бяха употребени от своите си”. Това каза йеромонах Никанор в предаването „Здравей, България”.

„Това не са страшни хора, те си изпълняват задълженията на служители на отдела за външноцърковни връзки на Московската патриаршия, който естествено прокарва политиката на Московската патриаршия, която е оръдие в ръцете на руската държава. Аз като българин нямам основание да се съмнявам в ДАНС и други наши служби. Ние трябва да бъдем патриоти”, коментира още йеромонах Никанор.

„Националната сигурност на България не е нещо отделно взето. България е член на НАТО. Националната сигурност на всяка една членка на този съюз има по-голямо или по-малко отношение към нашата национална сигурност”, коментира йеромонахът.