Отец Евгений: Има разкол в сливенската митрополия

Касираните избори за Сливенски митрополит от Светия синод и отнемане на правото в избора да вземат участие свещеници и миряни доведе до протест пред сградата на митрополията в Сливен вчера през деня. В „Денят започва“ отец Евгений Янакиев заяви, че има „разкол в сливенската митрополия, заради дългата ръка на Вулкан Вулканов“.

„В самия избор беше нередността. Понеже една групичка излезе навън и се наговори. Къде в тоалетната с цигара и чашка кафе, и там се наговориха“, каза отец Евгений Янакиев.

А това владиката не го ли видя на момента? „Не. Той беше в залата. И беше необходимо да ги викаме, защото трябва да започнем избора, добави отец Евгений.

Според него „дългата ръка е много дълга“. „Тя е от 40-50 години е в нашата епархия и тази епархия е на бившия секретар Вулкан Вулканов. Вчера той размята един фалшив документ, който той сам си го е написал и сам си го е издал от комисията по досиетата. Ако има дълга ръка, тя е точно негова, защото още преди много години той обеща на епископ Йеротей да го направи митрополит след като дядо Ники почине“, заяви отец Евгений.

На противоположено мнение бяха останалите от събеседниците, които не намират нередност при избора на сливенски митрополит и смятат, че е несправедливо касирането на изборите.

„Ние сме тук, защото мислим, че е несправедливо касирането на изборите за Сливенски митрополит от Светия синод. Решили са, че има нещо, което е неправилно, ама то не е от тези, които спазват правилата и извършват избора, а тези, които са ги предпоставили“, допълни Отец Иван Георгиев.

„Ако те принудят да извършваш задължително два избора за двама човека, от които Светият синод да избере единия, и ти избираш този, който предпочиташ, нали? Аз не виждам какво и кой е нарушил правилата“, каза още Отец Иван Георгиев

„Нямам никаква представа каква дълга ръка има, защо я има. Въпросът е, че нашето право на избор, както беше досега е нарушено“, смята отец Павел Георгиев.

Днес протест няма да има, но те коментираха, че са обидени от определението „народна тълпа“, и че лишаването от изборни права е против законите на църквата, защото от 150 години в Сливенска митрополия се гласува по този начин. Според едни става въпрос за по-големи интереси от това кой ще е Сливенски митрополит, според защитаващите позицията на Светия синод решението е оправдано и по-този начин изчиства от църквата, хора, които са заемали позиции в Държавна сигурност.