Осъдиха 14 души за атентата срещу „Шарли Ебдо“

Парижки съд осъди 14 души за участие в атентатите през 2015 г. срещу сатиричното издание Шарли Ебдо, полицаи и клиенти в еврейски супермаркет, предаде Би Би Си. Преди 5години двама маскирани мъже, въоръжени с автомати „Калашников“, откриха стрелба в редакцията на парижкото издание. При нападението бяха убити 17 души.

Братята Саид и Шериф Куачи са преките извършители на нападението в „Шарли Ебдо“, а техният съучастник Амеди Кулибали взе заложници в супермаркета за кашерна храна и уби петима души. И братята, и Кулибали бяха убити от френските сили за сигурност след нападенията.

В съда се явиха 11 от обвиняемите, а трима са осъдени задочно. Присъдите, произнесени от парижкия съд, варират от 4 години до доживотен затвор.

Хаят Бумедиен, бивша приятелка на ислямисткия терорист Амеди Кулибали, е осъдена задочно на 30 години затвор. Смята се, че тя е жива и се укрива от международна заповед за задържане в Сирия, където се е присъединила към „Ислямска държава“. Тя е обвинена във финансиране на тероризма и принадлежност към терористична организация.

35-годишният Али Риза Полат, обвинен от прокурорите, че е дясна ръка на един от нападателите, е осъден за съучастие в терористични престъпления и получи 30-годишна присъда.

Мохамед Белхусин получи доживотна присъда, въпреки че той също бе осъден задочно и се предполага, че може да е мъртъв.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share