Остров Борнео – последният рай на Земята

Древна дъждовна гора, екзотични питиета, непознати танци и ритуали, чудни представители на животинския свят и кристално чисти води – добре дошли на остров Борнео! Разположен на площ от 743 330 кв. км във водите на Южнокитайско море, той е един от последните оазиси на земния рай. Примамливата му осанка се отличава с уникално красиви и разнообразни флора и фауна, които го правят най-богатия на планетата, а на острова и досега има недосегаеми кътчета, които

все още са неизследвани

През последните години различни експедиции, които проучваха района, откриха безброй непознати досега видове, сред които над 52 вида растения и 30 вида риби.

Омайният остров на запад е заобиколен от Малайския полуостров и остров Суматра, на юг от остров Ява, а на изток и североизток от Сулавеси и Филипините. Той е третият най-голям остров на планетата и е единственият в света, чиято територия принадлежи на три различни държави – Малайзия, Индонезия и малкото султанство Бруней Даруссалам. В Индонезия местните наричат острова Калимантан, а в Малайзия – Източна Малайзия.

Започваме нашето пътешествие от индонезийската част при 4-те провинции на Калимантан на юг, които ще ви осигурят незабравими срещи с дивата природа и запознанство с местните вековни традиции на останалите тук представители на групата даяк. Името на Калимантан всъщност произтича от санскрит и означава „Горещият остров“, тъй като се намира близо до екватора и в резултат на това можете да очаквате, че може да стане доста горещо…

Най-големият град тук е

Понтианак, чието име на малайски съвпада с думата им за вид вампир

Градът се е разположил точно на мястото, където двете реки ​​Сунгай Капуас и Сунгай Ландак се срещат. Задължителни за посещение тук са бившият кралски дворец Istana Kadriyah, както и националният музей Negeri Pontianak, който е и чудесно място за научаване на повече информация за историята и културата на района. Тъй като градът минава точно през екватора, е изграден и специален паметник, който обозначава неговата линия.

В Калимантан непременно трябва да се отбиете и до Национален парк Sebuku Sembakung. Невероятната естествена гора се простира на около 400 000 хектара и в нея ще откриете слонове и други невероятни представители на животинския свят на Борнео. Мястото е сред най-новите райони на Индонезия, обявени за национални парк, и минава покрай границата на Източен Калимантан. Едно от нещата, които най-много привличат туристите тук, е фактът, че паркът обхваща шест различни зони на земята, които включват мангрови блата и буйни гори.

В малайзийската част пък задължителна спирка е Куала Лумпур, столицата на Федерация Малайзия, разположена е на полуостров Малака. Градът е разрушаван и възстановяван през вековете многократно, а днес в абсолютен контраст с девствените гори на острова е един от

най-модерните и динамично развиващи се градове в Азия

Тъкмо тук се намира и парламентът на Малайзия, както и множество финансови и търговски корпорации. Въпреки това ще успеете да откриете и многобройни следи от миналото в красиво запазената архитектура. Днес го наричат и Международният град на светлините заради неговата оживеност и различни културни влияния, чийто резултат е вълнуваща смесица от традиции, обичаи и вкусна храна. Освен това тук се намират и Кулите на Петронас, които доскоро бяха най-високите сгради в света.

На 12 км северно от Куала Лампур са разположени и прочутите пещери Бату и техният хиндуистки храм. За да стигнете до него обаче, ще трябва да изкачите 272 стъпала. Смята се, че той е на около 400 милиона години и е посветен на Муруган – бог на войната. Пред него се намира и най-високата статуя в света на бог Муруган. Тя се издига на 42,7 м, а за направата й са използвани 1550 куб. м бетон, 250 тона желязо и 300 литра златна боя. На това място се провежда и фестивалът Тайпусам, на който хиндуистките поклонници изпадат в транс, а облеклото им е доста специфично.

Любопитен за посещение е и градът Кота Кинабалу, който е столица на малайзийската провинция Сабах. Той е едно от най-екзотичните кътчета тук и една от най-атрактивните туристически дестинации в цяла Югоизточна Азия, неслучайно наричан

перлата на Малайзия

Основан през 1882 година от британците, днес се ползва със славата на динамично развиващ се икономически център, който съчетава модерното с традиционното и деловата обстановка с екзотиката. Целият град и неговите околности са потънали в буйна екваториална растителност, а местата за приятни разходки сред природата са многобройни. В самия град има множество модерни шопинг центрове и ресторанти, които ще се харесат дори и на най-претенциозните посетители.

На север от Кота Кинабалу се намират два от най-известните курорти в Малайзия – Нексус Голф Ризорт и Шангри Ла Раса Рия. Те са разположени на брега на морето, съвсем близо един до друг и именно тук ще откриете едни от най-красивите плажове в околността. Недалеч може да си направите пътешествие до селцето Мари Мари, което на малайзийски език означава „Ела-ела“. Днес то действа като музей, съхраняващ етническата култура на Борнео.

Тук ще откриете и Кинабалу парк. Едноименната планина е най-високата в Югоизточна Азия – издига се до внушителните 4095 м. От време на време тя сърдито се поклаща заради земетресения, а

местните шамани ходят да я умилостивяват

Всъщност целият остров е оживен от множество митове, легенди и интересни религиозни практики. Тук 51% от населението са анимисти и вярват в духове, предци и идоли, 24% са отдадени на исляма, а 20% – на християнската религия.

А в щата Саравак не бива да изпускате парка Гунунг Мулу, където има организирани походи до Саравакската кухина, най-голямата система от пещери в света. Досега тук са били открити 27 взаимносвързани пещери и 103 километра проходи.

А за финал идва Бруней – султанат на спокойствието, който се състои две несвързани помежду си части, разделени от територия на Малайзия. Туристическите забележителности в Бруней са главно богатото историческо наследство на страната.

Тук се намира и най-голямото водно селище в света – Кампонг Айер, където можете да си направите разходка с лодка, за да видите как живеят 10% от населението му посред реката. В това интересно за живеене селище, което съществува вече 1300 години, има над 4200 сгради построени на колове над водата.

Най-интересните забележителности в Бруней за туристите обаче са великолепните сгради, построени през миналия век, и големите изящни дворци. Един от тях е официалната резиденция на султана на Бруней – Istana Nurul Iman, който със своите 1788 стаи и 257 бани е един от най-големите жилищни дворци. Отвън пък любителите на архитектурата ще имат шанса да се радват на прекрасната й фасада…

Previous post Коледата в Гърция – у дома, пътуването между районите забранено
Next post Преслава си отглежда звяр вкъщи