Оставиха в ареста турчина Йоздемир, хванат с 288 кг хероин

Пловдивският апелативен съд остави в ареста турския гражданин, живущ в Беларус С. Йойздемир, който е заловен като получател на 288 килограма хероин, внесен контрабандно от ирански шофьор на товарен автомобил. Хасковският окръжен съд е отказал да промени мярката за неотклонение „задържане под стража“ на обвиняемия, който обжалва определението в Апелативен съд – Пловдив.

От събраните по делото доказателства е известно, че шофьор от Иран е задържан на 14.04.2019 г. на ГКПП „Капитан Андреево“ след щателна митическа проверка на управлявания от него камион с иранска регистрация, при която са открити 288.380 кг. хероин за над 20 мил. лева. Полицията е установила получателя на товара – турския гражданин, който е привлечен като обвиняем. Шофьорът е освободен преди време срещу парична гаранция от Окръжна прокуратура – Хасково.

Престъплението, в които е обвинен Йоздемир, е че като помагач в съучастие с друго лице, е съпричастен в контрабанда на изключително голямо количество наркотици. Деянието е тежко по смисъла на Наказателния кодекс и за същото престъпление законодателят предвижда наказание „лишаване от свобода“ за срок от 15 до 20 години и глоба от 200 000 лева до 300 000 лева.

Апелативните магистрати прецениха, че са налице изискуемите от закона предпоставки за оставане в сила на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо турския гражданин. Остава неразколебано обоснованото предположение за съпричастност на Йоздемир към престъплението, в което е обвинен. Остава опасността при по-лека мярка за неотклонение шофьорът да се укрие, тъй като е чужд гражданин, няма адрес в България, а предвид тежестта на наказанието, той може да се опита да напусне страната.

Заседанието по делото се проведе чрез видеоконферентна връзка между ареста, където се намираше обвиняемият и съдебната зала, в която бяха съдебният състав, прокурорът, служебният защитник и преводачът.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share