Опасност от срутване, заради теч в подлеза на Ларгото

Опасност от срутване, заради теч в подлеза на Ларгото

За теч в пешеходния подлез на Ларгото в столицата сигнализираха софиянци, които твърдят, че ситуацията е такава от месеци. Опасенията им са, че заради теча, таванът се руши и има опасност от срутване, съобщи Bulgaria ON AIR.

Проверка на място потвърди, че теч има, и то в ден, който не е дъждовен. Подлезът под Ларгото в столицата е наречен „Източна порта на Сердика“. Граждани се оплакват, че всичко е разрушено и в един момент може да стане опасно и настояват – фирмата изпълнител да поеме гаранцията.

Управлението и стопанисването на имота е предоставено съвместно на Общинския културен институт и район „Оборище“, като районната община отговаря за още 3 подлеза, а годишният ѝ бюджет е 10 хил. лв.

„Наистина има сериозни течове, които се появяват при големите порои, особено тогава чувствително се виждат пропуските в строителството. Ние не може с този бюджет да предприемем каквито и да е по-сериозни действия и да тръгнем да правим каквото и да било ремонтно действие“, заяви зам.-кметът на район „Оборище“ Бонка Василева.

Ремонтът на Ларгото и реставрацията на античния комплекс приключи само преди 4 години, а проектът бе за милиони. Той стана злополучен, след като Министерството на културата изтърва срока, за да получи неустойка от близо 750 хил. лева за забавеното строителство, а и роди редица допълнителни ремонти. Освен това създаде и огромен скандал около министъра Боил Банов, известен като „Ало, Банов съм“.

„Препращали сме сигнали нееднократни, СО би трябвало да сезира възложителя, защото реално възложителят на този голям проект е МК, не е СО. Явно виждаме, че ремонт на ремонта продължава да съществува като крилата фраза за качеството на това, което се е свършило“, категорична бе Василева.

От район „Оборище“ допълват, че ремонтът би трябвало все още да е гаранционен, а от Столичната община уверяват, че ще съдействат за отстраняването на проблема и ще бъдат направени огледи на място с инженери.