Окончателно: Няма виновни за смъртта на дете, убито от ток преди 10 години

10 г. след смъртта на 11-годишния Ангел Капсъзов от с. Копривлен, няма виновни за смъртта му.

Детето бе ударено от ток в двора на училището в селото на 19 май 2013 г., докато играе футбол. Момчето прескочило оградата, за да гони топката, и е ударено от ток.

Разследването установи, че се е скъсал необезопасен кабел от електропреносната мрежа, по който е протичал ток, стигнал и до оградата на училището. Прокуратурата обвини електромонтьорите Спирия Пелтеков и Михаил Витанов от енергодружеството, че са причинили смъртта на детето поради немарливо изпълнение на занятие.

При обход на електропреносната система месец по-рано те не били констатирали реалното състояние на проводниците.

Окръжният съд в Благоевград ги оправда през 2019 г., а година по-късно Софийският апелативен съд потвърди присъдата. В хода на делото стана ясно, че ден преди инцидента друг ученик е отчупил метална тръба и я хвърлил нагоре към проводниците и ги е скъсал.

Делото няколко пъти бе връщано от ВКС, но накрая двамата техници бяха оправдани окончателно. При последното разглеждане върховните съдии приеха изводите от последната петорна експертиза, че първопричина за инцидента е хвърлената тръба, която е ударила два проводника, разрушила е изолацията им и е предизвикала късо съединение.

Техниците нямат вина, а смъртта на момчето е резултат от наслагване на много фактори, които обаче не са в пряка причинна връзка с бездействие на подсъдимите.