Околийски: Няма място за спокойствие, ще има и пета вълна на COVID-19

Околийски: Няма място за спокойствие, ще има и пета вълна на COVID-19

Доц. Михаил Околийски – експерт в Офиса на Световната здравна организация у нас, заяви, че не е успокоителен начинът, по който се развива епидемията в България.

„Не знам на какво се дължат оптимистичните прогнози на част от отговорните лица, защото все още и на дневна, и на седмична база имаме висок брой новозаразили се, твърде висок брой загинали хора. Платото, за което се говори, е също много условно – особено на фона на ниския брой ваксинирани, аз не виждам никакви поводи за оптимизъм“, коментира той пред БНР.

Според експерта от СЗО през цялото време сме в една потенциална много висока опасност, която ни различава много от другите европейски страни. Той очаква пета вълна на коронавируса у нас и смята, че трябва да се усили тенденцията на решителни действия за ваксиниране.

„Над 50 на сто ваксинирани трябваше отдавна да постигнем, а хората дори не спазват мерките. Дори Румъния е по-добре от нас. По данни на СЗО ваксинираните медици са едва 26 на сто в България“, каза още доц. Околийски.

Експертът е категоричен, че здравната ни система има нужда от реформа и от СЗО са дали препоръки за това.

„Ваксинираните много рядко могат да предават вируса. Те преболедуват леко и не умират от коронавируса“, посочи още доц. Околийски.