Ожесточени боеве: Адът в Нагорни Карабах продължава

Ожесточените военни действия в Нагорни Карабах са продължили в нощта срещу понеделник. Това написа официалният представител на Министерството на отбраната на Армения Артсрун Ованесян на страницата си във фейсбук, предава ТАСС.

„През нощта военните действия продължиха, нашите Въоръжени сили постигнаха значителен успех. Все още обаче няма затишие, боевете продължават, на места се водят артилерийски боеве. Загубите на наши войници, обявени от азербайджанската страна, не отговарят на реалността“, каза той, цитиран от Фокус.

В същото време Арменският единен информационен център към правителството на Армения съобщи в понеделник, че от 27 септември 31 войници на непризнатата Нагорно-Карабахска република са загинали в хода на боевете в Нагорни Карабах

На 27 септември Баку съобщи интензивен обстрел на позициите на азербайджанската армия от Армения. На свой ред Ереван съобщи за офанзива от азербайджанските въоръжени сили в посока Нагорни Карабах и обстрел на населени места от непризнатата република, включително нейния административен център Степанакерт. И двете страни съобщават за убити и ранени, включително цивилни. Арменските власти въведоха военно положение и обявиха мобилизация на резервисти. Азербайджан също реши да въведе военно положение в цялата страна.

Баку и Ереван оспорват принадлежността на Нагорни Карабах от февруари 1988 г., когато регионът обяви отделянето си от Азербайджанската ССР. По време на въоръжения конфликт 1992-1994 г. Азербайджан загуби контрол над Нагорни Карабах и седем прилежащи към него региона.

Поне 550 убити и ранени има сред арменските въоръжени сили от началото на военните действия с Азербайджан. Това съобщи „Спутник Азербайджан“, позовавайки се на Министерството на отбраната на републиката. В информацията се твърди, че Армения е загубила 22 бронирани машини, 15 системи за противовъздушна отбрана, 18 безпилотни летателни апарата, 8 артилерийски установки и три склада с боеприпаси.

От своя страна арменският министър на отбраната Артрун Ованесян заяви, че Баку е загубил около 200 войници, а също около 30 танка и бронирани машини. Арменците отчитат своите загуби на 16 загинали и над 100 ранени военнослужещи.

Баку и Ереван се обвиняват взаимно за началото на конфликта. Министерството на отбраната на Армения заяви, че Карабах е бил „подложен на въздушни и ракетни атаки“ от Азербайджан. Баку твърди, че арменските сили първи са открили огън, а азербайджанските войски са започнали контранастъпление.

Военните действия между Армения и Азербайджан избухнаха вчера сутринта. Горещата точка е Нагорни Карабах, по границата между двете държави.

Последно сражения по границата се водеха през лятото, а също и през 2016 г. Нагорни Карабах е спорна територия след разпада на СССР. През 1991 г. регионът, населен предимно с арменци, обяви независимост от Азербайджан. Баку се опита да върне региона със сила и избухна война. През 1994 г. Азербайджан, Армения и непризнатата Нагорно-Карабахска република подписаха протокол за примирие с посредничеството на Русия. Но военните операции се възобновяват периодично.

Парламентът в Баку прие указ за въвеждане на военно положение в редица градове и региони на страната. Решението трябва да бъде одобрено от президента Илхам Алиев в рамките на 48 часа. По-рано и Армения обяви обща мобилизация. А премиерът в Ереван Никол Пашинян не изключи страната му да признае независимостта на Нагорни Карабах. „Обсъждаме всички възможности, всички сценарии за развитие на събитията“, заяви той.

„Авторитарният режим на Азербайджан за пореден път обяви война на арменския народ“, заяви каза Пашинян и добави: „Ние сме на ръба на мащабна война в Южен Кавказ, която може да има непредсказуеми последици“.