Ограничават движението между регионите в Испания по празниците

Ограничават движението между регионите в Испания по празниците

Правителството на Испания ограничава придвижването между регионите по време на коледните празници заради пандемията от коронавирус. Това съобщи министърът на здравеопазването Салвадор Иля, информира БГНЕС.

Той обяви, че правителството е взело важно решение, което може да бъде обобщено в едно кратко изречение: На Рождество си оставаме вкъщи.

От 23 декември до 6 януари гражданите няма да имат право да напускат автономната област, в която се намират. Изключение може да се направи единствено за семейни стрещи. Мярката важи и за Канарските и Балеарските острови, които работят върху собствен план за ограничения.

По време на съвместни обеди и вечери по случай празниците се разрешава събиране на групи от не повече от 10 човека, включително децата. На Рождество и в новогодишната нощ полицейският час ще действа от 01:30 часа.

Министърът посъветва регионите да се откажат от провеждането на мероприятия с присъствието на много хора. Препоръчва се на студентите, които ще се върнат у дома за празниците, 10 дни преди това „да ограничат максимално контактите си“, каза Иля.

От началото на разпространението на коронавируса в Испания са регистрирани повече от 1,66 млн. случая на заразяване, а над 45,7 хиляди пациенти починаха. В края на октомври правителството обяви отново режим на повишена готовност, който остава в сила до май 2021 г.