Огнян Минчев: Ние сме НАТО, да не се плашим какво ще каже Русия

Огнян Минчев: Ние сме НАТО, да не се плашим какво ще каже Русия

Българската позиция за кризата в Украйна трябва да бъде по-мащабна и да отразява българския национален интерес. Това каза пред БНТ политологът Огнян Минчев.

През 17-те години, откакто сме членка на НАТО, ние не направихме почти нищо, за да превърнем армията ни във фактор, поне регионален. В българската политическа класа винаги има един страх, когато става въпрос да се разшири потенциалът на НАТО в България. А НАТО – това сме ние. Колкото пъти се заговори за разширяване на потенциала на НАТО, ние се плашим какво ще каже Русия. Затова страните в региона развиха отбранителните си способности, а ние не го направихме, заяви Минчев.

Изпратените в региона самолети и кораби ще бъдат в контекста на укрепване на източния фланг на НАТО. Независимо от това колко ще останат тези въоръжения в региона, българската позиция трябва да бъде разширяване на българския отбранителен потенциал. Нашата армия няма никаква степен на превъоръжаване с оръжия на Северноатлантическия съюз през последните две десетилетия. Реформата в Сухопътните ни сили по отношение на новото въоръжение все още не е наникъде. За това има два фактора – страхът от Русия и корупция. Има съмнения, че ремонтите на руско въоръжение генерират значителен корупционен потенциал, посочи политическият анализатор.

По думите му министърът на отбраната Стефан Янев е символ на тази предпазливост, когато става въпрос да бъде утвърдена българската принадлежност като част от НАТО. Ние трябва да обърнем спешно внимание на нашата отбранителна способност като част от НАТО, подчерта Огнян Минчев.

Очевидно, че се разиграва една мащабна покер игра. Целта на Русия е ревизия на статуквото, което настъпи в Европа след края на Студената война. Русия не е доволна от статуквото и иска да възстанови своите позиции. Това от гледна точка на Европейския съюз и НАТО не е легитимно искане от гледна точка на правилата на международното поведение. От тази гледна точка има опасности и рискове, които могат да се разгърнат в пълна степен, но могат и да бъдат избегнати, каза още Минчев.