Огнян Герджиков: Главният прокурор не трябва да се прави лесен за сваляне

Ако главният прокурор се чувства заплашен, той може да се превърне в послушна пешка. Това заяви проф. Огнян Герджиков, председател на 39-тото Народно събрание, бивш министър-председател и бивш заместник-ректор на Софийския университет, в ефира на обзорното предаване “Това е България“ на Радио “Фокус“, по отношение на поправките в Закона за съдебната власт и НПК, в частта за разследване на главния прокурор и контрол върху работата му.

Герджиков бе категоричен, че въпросът е много деликатен:

“Това е нож с две остриета. Много е важна независимостта на главния прокурор“, каза той.

„Фиксирайки се върху фигурата на Иван Гешев, която за определени политически сили е неподходяща, ние в бъдеще може да направим фигурата на главния прокурор много уязвима, което ще доведе до там, че той няма да се подчинява изцяло на закона, а ще трябва да се съобразява и с политическата конюнктура, което е много опасно и вредно“, обясни професорът.

По думите му за много хора главния прокурор е пречка или е пристрастен, но подчерта, че не трябва да се прави лесен за сваляне.

Във връзка с решението на Радомир Чолаков правната общност да подпомогне законодателния процес, проф. Огнян Герджиков го поздрави, защото според него това е истинския път, по който трябва да се решават сериозни правни въпроси, но изтъкна още, че вече 12 -13 години никой не се е обръщал за такава квалифицирана юридическа помощ.

Герджиков напомни, че Върховният касационен съд периодично се допитва до катедрата по гражданскоправни науки, но Народно събрание до сега не е правило такова нещо.

“Това е пътят, по който да се избегнат безумията в нашите нормативни актове“, заяви проф. Герджиков.

По думите му има великолепни юристи в Юридическия факултет, които ще проявят чувство за отговорност, тъй като имаме нужда от тази висококвалифицирана помощ.