„Овча купел“ с метро през пролетта, строят паркинги за 600 коли

„Овча купел“ с метро през пролетта, строят паркинги за 600 коли

Три паркинга за 600 автомобила ще има на новото метро в „Овча купел“. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова, която заедно с британския посланик у нас Роб Диксън поставиха началото на сътрудничество в сферата на опазването на околната среда и чистия въздух.

Фандъкова показа на Диксън новото метро в „Овча купел“, което е с дължина 4 км и ще има 4 спирки. Именно подземната железница бе дадена за пример от кмета за подобряването на качеството на въздуха.

„За 10 години 5 пъти се е увеличила дължината на линиите. Напролет предстои пускането на новите 4 станции с дължина 4 км в „Овча купел“. „Посланикът имаше възможност да се убеди, че метрото не само е най-бързият и удобен транспорт, но и най-екологичният проект“, коментира кметът и допълни, че на новите станции се строят 3 паркинга за 600 автомобила. „На последната станция в Горна баня е готов паркинг на три нива за 200 автомобили“, каза кметът. Британският посланик заяви, че метрото е ясен пример за намерението на София да промени начина, по който използваме обществения транспорт. Според него метрото е пример за подобряване на живота и трафика в София.

„Разширението на метрото е доказателство за растежа на София и свързва всички хора в града“, заяви Диксън. Първият етап от третия лъч на метрото бе официално открит в края на август. С пускането на новите 8 станции общият брой на действащите спирки на метрото стана 43, а дължината на линиите достигна 48 км.

По новата линия машинистите са с ограничени функции, защото влаковете имат автоматичен режим на работа. На новите станции има стъклени прегради срещу инциденти с височина 1,6 м, които разделят пероните и влака. Цялата трета линия ще има 21 км трасе с 21 станции и ще вози по 210 000 пътници дневно. Догодина трябва да започне и работата по участъка от „Хаджи Димитър“ до “Левски Г“.