Обучиха първите кучета, които ще помагат на диабетици

Първите у нас кучета, обучени да предупреждават за хипо – или хипергликемични кризи, днес получиха своите сертификати за лични асистенти на хора с диабет.

Засега те са 4 и са от породата лабрадор. Обучени са от фондация „Очи на четири лапи“ и вече работят в семействата на деца и младежи – диабетици.

Две от кучетата са Венелин и Немо и са заедно едва около месец, но вече са добър екип. Кучето е навсякъде заедно със стопанина си, за да го пази от кризи. Ако кръвната захар не се поддържа в норма, може да доведе до животозастрашаващи състояния. Кучетата са безценен помощник, особено нощем, смята ендокринологът доц. Калинка Коприварова.

Три от дипломираните кучета работят с деца. Осемгодишният Симеон сподели: „Моето куче се казва Траян и ми е най-добър приятел. Кучето е при мен, за да разбере дали имам хипогликемия. То ме бута и, ако не се събудя, отива при мама и тати.“

„Много е ефективно, особено нощно време, когато всъщност е най-честата хипогликемия и най-трудна за следене“, сподели майката.

Първите български кучета-асистенти на диабетици са обучени в рамките на съвместната инициатива „Суперглюкодог“ на фондация „Четири лапи“ и сдружение „Диабет и преддиабет“.