Обрат! Разрешиха на Еврохолд да купи ЧЕЗ-България за 350 милиона евро

Обрат! Разрешиха на Еврохолд да купи ЧЕЗ-България за 350 милиона евро

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) официално е уведомила компанията „Еврохолд“ за решението си да ѝ разреши да придобие дъщерните дружества на ЧЕЗ в България, съобщиха от дружеството, цитирани от БГНЕС.

От там обясняват, че разрешението за придобиване е чрез специално създадената Eastern European Electric Company B.V. (EEEС), 100% собственост на Еврохолд.

Припомняме, че антимонополната комисия спря сделката миналата година с мотив, че над 77% от приходите на „Еврохолд“ са от застрахователни услуги, което би му дало предимство при търговията на ток на свободния пазар.

Чешката компания се опитва да продаде българските си активи от няколко години, като първият кандидат за тях беше дружеството „Инерком“ на Гинка Върбакова. Сделката предизвика и политически скандал и не достигна крайна фаза.

Сделката е за 350 милиона евро, като реално „Еврохолд“ ще придобие 63 процента от мрежовия оператор в Западна България и още толкова на снабдителя с ток в този регион плюс два ВЕИ проекта и дружество за информационни технологии.