Обрат в САЩ: Четири щата започват да клонят към Джо Байдън

Обрат в САЩ: Четири щата започват да клонят към Джо Байдън

Британските букмейкъри оценяват шанса за победа на Доналд Тръмп в президентските избори на 25%. Припомняме, че в сряда сутринта вероятността за победа бе 70%. Да се заложи на победата на Тръмп в британската букмейкърска кантора SkyBet и ирландската PaddyPower в момента е възможно при коефициент 4. Залозите за победа на Джо Байдън се приемат с коефициент от 1,22 до 1,3. По този начин, букмейкърите оценяват шанса за победа на Байдън на 77-82%.

Основната причина за преоценката на коефициентите е това, че Байдън е увеличил разликата си от Тръмп в Мичиган с 0.4%. Демократът набира 49,4% против 49% за републиканеца след обработката на 94% от гласовете.

Освен Мичигън, към Байдън започват да клонят и още три щата: Невада, Аризона и Уисконсин. В Уисконсин Байдън води на Тръмп с 49.4% на 48.85%. В Невада Тръмп обаче догонва Байдън, с 49.2% срещу 48.6%. При преброени над 99% от гласовете Северна Каролина и Джорджия изглеждат твърдо републикански; в Аляска процентът отчетени гласове все още е нисък, но тя по принцип е „червен“ щат.

Според временните резултати Байдън води с 238 електорални гласа пред Тръмп, който има 213. Демократът също продължава да води на общонационално ниво. За него са гласували над 69,6 милиона американци, за Тръмп – над 67 милиона души. Тези данни обаче не са толкова важни, колкото гласовете на електоралната колегия. За победата на един или друг кандидат са необходими минимум 270 гласа.

На 3 ноември в САЩ се провеждат избори за президент. Американците избират президент и вицепрезидент, също трябва да определят новия състав на Конгреса. Според предварителните оценки на The Guardian, до края на деня (по американско време) преброяването на гласовете в „колебаещите се“ щати може да приключи в Уисконсин и Мичиган.

Северна Каролина технически може да обработи бюлетините до 12 ноември, крайният срок според последните гласове по пощата. Невада обещава да възобнови преброяването на 5 ноември сутринта.

Аризона, която редица медии приписаха на Байдън, най-вероятно ще приключи преброяването през нощта на 4 ноември. Джорджия фактически също може да се вмести в това време, макар местни медии да пишат за забавяне в преброяването на гласовете в най-големите окръзи на щата.