Няма край! 77-годишна жена почина, търсейки лекарска помощ

77-годишна жена от Ботевград с кардиологични проблеми и 3 байпаса е починала, докато с близките ѝ търсят лекарска помощ. Случаят е от събота през нощта. Тогава състоянието на жената се влошава, почувствала се зле, а дишането ѝ било затруднено, разказа пред Bulgaria On Air синът ѝ.

Семейството извикало Бърза помощ и първоначално жената била откарана в ботевградската болница. Лекарите установили, че е с белодробен отток. Линейка на Спешна помощ тръгнала към столичната „Света Анна“, но жената била върната от там.

От болницата обясняват, че кардиологично отделение, в което е трябвало да я приемат, е закрито, заради COVID вид реорганизацията.

Събота, 3 часа през нощта. 77-годишна жена от Ботевград се бори за живота си. Жената е била със сърдечни проблеми и 3 байпаса. След като се е почувствала много зле и дишането ѝ е било затруднено, семейството ѝ вика Бърза помощ.

„Стоева идва с Бърза помощ и като я погледна вика: Тръгвайте с мене към Бърза помощ. И ни каза, че е много зле, искат да я стабилизират и да я карат за София, за „Света Анна“, разказа синът на починалата жена.

Екипът на Спешната помощ установява, че жената е с белодробен отток и тръгват към София. Така те пропътуват 63 километра, за да стигнат до столичната болница „Света Анна“. Веднага щом я вкарват в приемната на лечебното заведение обаче ги отпращат.

„Вкарваме я в приемната и оттам на момента ни гонят, разбираш ли? Връщаме майка ми и аз я качвам с шофьора на линейката и тя казва на жена ми: Вдигни ме да седна, защото не мога да дишам, задушавам се. И ми държи ръката и ми вика: Сине умирам, искам помощ, помощ, помощ. Никой не ѝ обръща внимание. Тя вика за помощ и никой не ѝ помага“, каза още синът на починалата.

От столичната болница „Света Анна“ обясниха, че след заповедта на здравния министър за реорганизация на държавните болници и въвеждане на легла за Ковид пациенти, всъщност болницата е останала без кардиология. 4 отделения на Клиниката по вътрешни болести са закрити. За това жената не е приета. Близките на починалата жена обаче се питат защо са изпратени там, след като няма как да получи здравна помощ.

От „Света Анна“ обясниха, че са изпратили писмено предупреждение в петък до Спешна помощ, че нямат свободни места в Ковид отделението, реанимацията, както и кардиологията. От Спешна помощ обаче заявиха, че не са получили предупреждение за кардиологията. В крайна сметка, екипът на Спешна помощ и близките на жената са тръгнали към Трета градска, в опит да спасят живота ѝ.

„Късно беше, държаха я вътре 30-40 минути и казаха: За съжаление, моите съболезнования, жената почина“, обясни синът на починалата.

От „Св. Анна“ съобщиха, че лечебното заведение разполага с 265 легла за лечение на пациенти с коронавирус.

Previous post Бизнесът възропта: Затваряне, но за сметка на държавата!
Next post Зъболекарите скубят в епидемията: Пломбата удари 100 лева