Няколко откачени неща, които могат да ви се случат само в Букурещ

Букурещ е град на контрастите. От архитектурните стилове до размера на сградите в града, както и хората, които ще срещнете там. Румънската столица изненадва и насърчава гостите си.

Но защо да не отидете по-далеч? Вижте някои от най-интригуващите и необикновени неща, които можете да правите в Букурещ – от забавни и любопитни до наистина странни.

Да влезете в най-тежката сграда в света

Никое пътуване до Букурещ не е истинско, ако не посетите сградата на румънския парламент – най-тежката и най-скъпата административна сграда в света. Извисяваща се на 84 метра, с дължина 240 м и широчина 270 м, по размери тя отстъпва само на Пентагона.

Построен от бившия румънски диктатор Николае Чаушеску и вдъхновен от едно негово пътуване до столицата на Северна Корея – Пхенян, това е един колосален символ на комунистическото минало на страната, съобщава The Culture Trip. Неговите 1100 стаи са разположени на 12 етажа и 8 подземни нива. Едва 400 от тях, сред които две зали за срещи, са завършени и се използват.

Последното ниво всъщност е ядрен бункер, свързан чрез 20-километрови катакомби с местата, където трябвало да се намират най-важните институции. Заради тежестта си парламентът потъва с 6 милиметра всяка година.

Да посетите замък на Дракула

Всички сме чували за Дракула и неговия замък Бран. Разположен върху хълм в Трансилвания, той доминира целия пейзаж наоколо. Всъщност, обаче, много историци смятат, че прословутия граф Влад Цепеш, вдъхновил образа на вампира Дракула, никога не е стъпвал в Бран.

Букурещ си има свой собствен замък на Дракула и дава възможност на посетителите да потърсят следите му без дори да напускат града. Намира се в центъра, в парка Карол и е репродукция на крепостта Пойенари в окръг Арджеш – дългогодишна резиденция на графа. Построен е по искане на крал Карол I преди повече от 100 години и отворил врати през 1906 г. по време на Голямото изложение в Румъния. Кулата ми е използвана за воден басейн, а по време на Втората световна война от там били изпращани радиосъобщения.

Да се разходите сред 100-годишни селски къщи

Посещението в Музея на селото ще ви върне назад във времето. Отворен през 1936 г., когато повечето румънци все още живеели в селските райони, музеят, разположен при езерото Херастръу отдава дължимото на важна част от румънската култура.

Къщите, датиращи от 17-19 век, са разположени по алеи, заобиколени с дървета, които са идеални за разходка. За да се насладите максимално на посещението си, донесете си храна за пикник и прекарайте следобеда там, особено ако преди това се обикаляли дълго в разглеждане на забележителности. Каквото и да изберете, не забравяйте да видите една от най-обичаните и романтични стари къщи, известна сред местните като „синята къща“. Тя се намира на брега на езерото и може да бъде видяна от парка срещу музея.

Да си направите селфи на паметника на Майкъл Джексън

Пак в парка Херастръу, на пешеходно разстояние от Триумфалната арка, се намира паметник, посветен на Краля на попа и неговата връзка с Румъния. Майкъл Джексън е първата световна звезда, посетила страната след падането на комунистическия режим през 1989 г. Той е посрещнат с огромен ентусиазъм от феновете си за концерта през 1992 г., останал завинаги в сърцата на румънците.

Причина за това е не само неговата музика, но и случка, която е едновременно смешна и дразнеща за местните хора. Обръщайки се към екзалтираната публика, Майкъл ги поздравил с репликата „Здравей, Будапеща“, която румънците ще помнят по-дълго и от неговите песни.

Да се разходите сред надгробните плочи в гробището Белу

Букурещкият еквивалент на прочутото парижко гробище Пер Лашез е последният дом на много известни румънски писатели, актьори и исторически личности. Мнозина го посещават заради гроба на националния поет Михай Еминеску или на известната певица Мария Танасе, а други идват тук заради красивите мраморни паметници, напомнящи за трагични или романтични истории.

Така например при гробницата на семейство Поройеану е изобразен възрастен мъж, коленичил пред младо момиче, което лежи на смъртния си одър. Показана е историята на двама млади влюбени, които след като се женят разбират, че са брат и сестра. След като младата жена се самоубива, бащата, изпълнен със скръб, разбира, че не може да живее с болката си и решава да сложи край на живота си.

Популярна атракция представляват и гробовете на бившия румънски диктатор Николае Чаушеску и съпругата му Елена.

Да видите дупките от куршумите по време на революцията от 1989 г.

40-годишното комунистическо управление в Румъния проключва през 1989 г., когато хората излизат на улицата и свалят режима, който е един от най-тираничните в Съветския блок. В бурните дни между 16 и 22 декември мнозина губят живота си от ръцете на неизвестни хора, които стрелят безразборно в тълпата.

И до днес фасадите на някои сгради, които помещавали важни институции на комунистическата партия, все още пазят дупките от куршумите, изстреляни по време на бунта. Стените на централата на съюза на архитектите, разположена в центъра на Букурещ на улица „Деметриу И. Добреску“ са запазени така, както са били през декември 1989 г.

Да си купите нещо за ядене с мозък

Ако искате да имате едно по-екзотично кулинарно изживяване, отидете в румънски ресторант и си поръчайте „крейер пане“. Ще ви поднесат ястие със свински мозък, паниран с коричка. Някога то се е считало за деликатес, но сега не е чак толкова харесвано.

Да посетите езерото на вещиците

Вероятно най-необичайното предложение в целия списък е посещението на Езерото на вещиците. Намира се в покрайнините на Букурещ в гората Болду-Крецеаска и е обвито в мистерия. Местните се кълнат, чемалкото езеро, което е дълбоко едва 1,5 м, може да погълне огромно количество материал като мазилката, изхвърлена тук от властите след опустошителното земетресение от 1977 г.

Да си развалите магия в църквата Златари

Разположена в центъра на града на оживения булевард „Калеа Викторией“, на няколко крачки от стария център, църквата пази мощи на Свети Киприян от 3-и век. Светецът се счита за покровител на магьосниците и вещерите.

В малката църква се пази ръката на Свети Киприян, която, според легендата, ще ви развали магиите, когато я докоснете. Името си църквата е взела от златарите, които през населявали района през 17-и век, където имало манастир с градина, хан и камбанария.

Да ви „набият“ куки

За таз и цел трябва да излезете на 20 км от Букурещ до село Бранещи преди Великден, на първия ден от началото на постите. На този ден мъжете от селото се обличат като жени и, носейки красиви и цветни маски, тичат наоколо с пръчки, с които се опитват да докоснат хората от селото за късмет.

Въпреки че някои мъже може да го отнесат малко по-грубо, като цяло никой не наранен. Хората се докосват леко, символично. Бъдете внимателни, туристите не са пощадени.

Да се печете на най-големия градски плаж в Европа

Ако сте направили повечето неща от изброените, със сигурност ще имате нужда от почивка. Идеално място за това е Терме на 15 км от румънската столица, за който в pochivka.blitz.bg вече сме ви разказвали подробно.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share