Нона Караджова: До 2030 г. могат да се намалят парниковите емисии с 45%

До 2030 г. могат да се намалят парниковите емисии с 45%. Това увери пред БНТ бившият министър на околната среда и водите Нона Караджова.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова света да обяви извънредно климатично положение. Този призив той отправи на виртуална среща на върха, провеждаща се на петата годишнина от подписването на Парижкото споразумение за климата. Целта е да се намалят световните емисии на парниковите газове с 45% до 2030 г. в сравнение с нивата от 2010 г.

Тя изтъкна, че на 10 и 11 декември се приели ключови решения в Брюксел, като едно от тях е да се увеличи нивото на амбиция на ЕС за намаляване на парникови газове. Караджова обясни, че на призива на Гутериш са реагирали няколко държави от най-големите емитери на парникови газове. Сред тях били Китай и САЩ.

„Джо Байдън, новоизбраният американски президент, заяви, че още в първия ден от встъпването си в длъжността, ще се върне отново в Парижкото споразумение. Това дава шанс нещата в света да се случат. Разбира се, очаква се какво ще кажат Русия, Бразилия, Австралия, които все още не са заявили нови по-амбициозни нива“, каза Караджова.

По нейно мнение, цялото общество – от политиците, които взимат решения, през бизнеса и гражданите в ежедневието си трябва да помогнат, за да не се стигне до там, че в резултат на парниковия ефект температурите да стигнат до нива, които да доведат до катаклизми и до изчезване на биоразнообразието.

„Хубавата новина е, че като преходно гориво за страните до 2030 г се допуска и природният газ, а много вероятно и атомната енергия. Това е много сериозен шанс за нашата страна по-безболезнено да мине тоя преход до 2030 година“, обясни Караджова.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share