Нов страничен ефект на COVID-ваксините – тежък мензис!

Европейската агенция по лекарствата (EMA) препоръча в петък обилната менструация да се добави към списъка със странични ефекти на иРНК ваксините срещу COVID-19, произведени от „Модерна“ и от „Бионтех“/“Пфайзер“, съобщава Ройтерс.

Тежко протичащ менструален цикъл, характеризиращ се с увеличен обем и/или продължителност, което пречи на качеството на живот, са наблюдавани по време на клинични изпитвания, в реални условия и са цитирани в медицинската литература, пояснява EMA.

Случаите – които в повечето случаи са били леки и временни по естество – са докладвани след първата, втората и бустерните дози и на двете иРНК ваксини и според лекарственият регулатор „разумна възможност“ обилното менструално кървене да е причинно свързано с тяхното поставяне.

Говорител на „Модерна“ заяви, че компанията е запозната със съобщения, свързващи нейната ваксина с дисменорея или болка, свързана с менструация.

„На този етап обаче не сме установили причинно-следствена връзка с ваксината срещу COVID-19 на „Модерна“ Spikevax“, каза той. „Пфайзер“ и „Бионтех“ не бяха открити за коментар.

Според EMA няма доказателства, които да предполагат, че менструалните нарушения, изпитвани от някои жени, въздействие върху възпроизводството и плодовитостта.

иРНК ваксините не причиняват усложнения при бременност при бъдещи майки или техните бебета и са толкова ефективни за намаляване на риска от хоспитализация и смърт при бременни, колкото и при небременни, показа проучване на Работната група за спешни случаи на EMA.

Като цяло съвкупността от данни продължава да показва, че ползите от тези ваксини значително надвишават рисковете, потвърди агенцията в петък.

Нарушенията на менструалния цикъл могат да възникнат поради редица причини, включително основни заболявания, както и стрес и умора. Здравните власти подчертаха, че подобни случаи са докладвани и след инфекция с COVID-19.