Нов скандал: Допинг проба изхвърля щангистите ни от Токио?

Поредна положителна допингпроба на български щангист оповести международната федерация по вдигане на тежести (IWF). На сайта на IWF бе публикувано съобщение, че Тодор Йорданов е дал положителен резултат „за тестостерон или поне един от Адиолите (5αAdiol и/или 5βAdiol) (S1.1 Анаболни андрогенни стероиди)“.

Спрямо българския щангист е приложена стандартната процедура – правата му са „временно замразени поради потенциално нарушение на антидопинговите правила“. Освен това IWF няма да прави допълнителни коментари, докато случаят не бъде приключен.

Тодор Йорданов е на 19 години, състезател на клуб „Христо Бъчваров“ (Сливен) и негов треньор е Пламен Братойчев, личен наставник и на надеждата ни за медал на олимпийските игри в Токио – Божидар Андреев. Йорданов е състезател в кат. 73 кг (категорията на Андреев) и е държавен шампион при юношите за миналата година с двубой от 220 кг.

Той участва и в германската Бундеслига по вдигане на тежести, в отбора на „Дурлах“, където се състезава и Божидар Андреев. Засега все още не е ясно къде е взета пробата на Йорданов, тъй като международните състезания са прекратени заради коронавирусната пандемия, а сезон 2020/2021 в германската Бундеслига още не е започнал. Старият пък приключи през февруари, като на 29-и бе последното състезание на „Дурлах“ и Йорданов постигна двубой от 286 кг.

IWF обаче обвява положителни допингпроби на щангисти само от големи международни първенства или от извънсъстезателен контрол, направен от нейни антидопингови служители.

Главният треньор на националните отбори Иван Иванов бе категоричен, че Йорданов никога не е викан в някой от националните отбори, за да има вероятност да е дал проба при внезапна проверка от допингченгета на WADA или IWF. Пламен Братойчев пък заяви лаконично, че не става въпрос за извънсъстезателна проба.

Големият проблем пред българската федерация по вдигане на тежести обаче не е просто положителната проба на Йорданов. А фактът, че тя е вече 19-а на наш щангист в регистрите на IWF след олимпийските игри в Пекин`08. И следваща ще е фатална за амбициите да имаме отбор в Токио, след като нямахме такъв в Рио `16 заради допинг наказание.

„Спънката“ е в квалификационната система за олимпийските игри, одобрена от МОК, в която има санкции за държавите с повече допинг нарушения. „Чистите“ (с до 9 допинг случая) имат право да класират до 8 щангисти (4 мъже и 4 жени). Тези с между 10 и 19 уличени щангисти след Пекин`08 – по 2-ма мъже и 2 жени, а тези с по повече от 19 – само на по един мъж и една жена.

След положителната проба на Тодор Йорданов България е точно на ръба, тъй като след 2008 г. вече има точно 19 случая. Показателно е, че от тях 17 са при това ръководство на българската федерация (БФВТ) в състав Неделчо Колев – президент, Борислав Гидиков – генерален секретар; Иван Иванов – главен треньор на националните отбори).

На челната снимка: Борислав Гидиков, Неделчо Колев и Иван Иванов (от ляво на дясно) са на власт в БФВТ от май 2011 г. И оттогава български щангисти са били уличени от международни допинг служители 19 пъти.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share