Ново: Фирми с новите касови апарати ще ползват бонуси, няма да затварят за неиздаден бон

Ново: Фирми с новите касови апарати ще ползват бонуси, няма да затварят за неиздаден бон

Фирмите, които доброволно въведат система за управление на продажбите (СУПТО) в своята търговска дейност, ще могат да използват преференции. Такива промени в Закона за данъка върху добавената стойност (ЗДДС) прие на първо четене Народното събрание днес (НС). Текстовете бяха приети с 89 гласа „ЗА”, 10 „против” и 12 „въздържали се”.

С измеменията задължителните изисквания за СУПТО, които вече 2 години се обсъждат и променят в Наредба Н-18, стават доброволни. Така търговците ще могат по желание да използват СУПТО, а производителите и разпространителите на софтуер няма да бъдат задължени да декларират продукта си в приходната агенция. В случай, че фирма използва софтуера, тя ще има данъчни преференции. Това включва по-бързо възстановяване на ДДС или неналагане на най-тежката мярка при липса на издадена касова бележка. Това означава, че при първо нарушение

за неиздаване на касов бон фирмите нямат да бъдат запечатвани

от данъчните. Преференции ще има и по отношение на амортизацията на софтуер и хардуер. „Това са дискриминационни промени. Няма логическо обяснение за тези фирми да има данъчно облекчение като по-бързо възстановяване на ДДС или при първо нарушение за неиздаване на касов бон да не се затварят”, коментира Николай Тишев от БСП, като допълни, че големите фирми, при които разплащанията са основно по банков път, са извън обхвата на измененията. Депутатът Димитър Данчев също коментира, че това е регулация, която затормозява нормалното

развитие на българския бизнес

и няма да допринесе за повече постъпления в бюджета. Чрез ЗДДС се променят данъчните срокове за бизнеса, като срокът за деклариране и внасяне на годишния данък се измества до 30 юни. Това се отнася и за едноличните търговци и земеделците. Според Георги Търновалийски мотивът, че бизнесът е поискал тази промяна, не е достатъчен. „Липсва изискуемата оценка на въздействието от промяната на сроковете”, каза депутатът от БСП. През 2021 г. гражданите отново ще могат да използват отстъпка до 5 на сто от данъка за довнасяне при подадена е-декларация. С измененията се допълва, че отстъпката не може да надвишава 500 лв.

При легален ремонт на дома потребителите ще могат да спестят до 200 лв. от годишния си данък. Данъчното облекчение може да се ползва само от собствениците на жилището, като за ремонта трябва да има документ. Ако имотът има няколко собственици, всеки може да използва облекчението, стига общата сума да не надвишава 2000 лв.