Новото XC90 ще е последното Volvo с бензинов мотор

Новото поколение на XC90 ще бъде последният модел на Volvo, който ще се предлага с бензинов двигател. Това заяви генералният директор на шведския производител Хокан Самуелсон в интервю за американското издание Car and Driver.

Шефът на Volvo допълни, че двигателят с вътрешно горене ще се предлага като опции за модела, тъй като всички следващи модели ще бъдат само на електричество. Самуелсон подчерта, че плановете на марката предвиждат пълно преминаване на нейните автомобили на електрическа тяга още преди двигателите на бензин и дизел да бъдат забранени със закон.

Сегашното Volvo XC90 се произвежда от 2015 година, така че новата генерация не бива да бъде очаквана преди 2025 година. А това означава, че шведският производител ще се откаже от използването на бензинови двигатели още преди края на това десетилетие.

Сроковете за подобно действие обаче ще зависят от два основни фактора – желанието на потребителите и развитието на инфраструктурата за електромобили. Първата цел, която са си поставили във Volvo, е до 2025 година поне половината продажби на марката да бъдат на автомобили на ток.