Нови мерки: По-малко места в заведенията и без групови събирания

Нови мерки: По-малко места в заведенията и без групови събирания

Намаляване на капацитета на заведенията, опашките пред дискотеката с отстояния два метра между чакащите и само по двама, гласи предложение на Българската асоциация на заведенията (БАЗ). Предстои ръководството й да се срещне с представители на здравното министерство по-късно днес, за да обсъди мерките за продължаване на работата на заведенията, въпреки нарастващия брой на заболелите от COVID-19.

По думи на председателя на БАЗ Ричард Алибегов, ограничителните мерки, които останалите страни въведоха по отношение на заведенията – нямат никакъв здравен ефект, а единствено ще доведат до масов фалит на бранша в чужбина.

„Нямаме болен персонал”, категоричен бе той, като допълни, че това е доказателство за високото ниво на хигиената и дезинфекцията в обектите. Справка в столична община също разкрива, че от 1000 проверени заведения,

има само 4 акта, докато в градския транспорт честитките са 17.

Сред останалите предложения на асоциацията са по-чести проверките от инспектори на РЗИ и МВР.

„Искаме, когато дойдат при даден колега и констатират нарушение, обектът му да се запечата.”, заяви Алибегов. Не е изключено и налагането на финансова санкция.

По отношение на изискването за носене на предпазна маска, той коментира, че в началото на пандемията представителите на асоциацията са обсъждали

въвеждането на шлемове с логото на нощното заведение,

с които младежите да изглеждат добре и на снимки. От БАЗ увериха, че персоналът по заведенията е напълно оборудван с предпазни средства.

„Ще разиграем всякакви сюжети, за да може при евентуално покачване на случаите, да въвеждаме нови мерки”, обобщи той.