Новият по-заразнен щам B117 на Ковид плъзна по света, готвят ново затваряне

Експерти от редица европейски страни предупредиха за трета вълна от коронавирусна инфекция и призоваха ограничителните мерки да не се отпускат, а дори да се затегнат. Третата вълна те свързват с новия, т.нар. „британски“ (първо установен във Великобритания) вариант на вируса, който причинява Covid-19. За него се твърди, че е около 70% по-заразен от „нормалния“ вариант.

Повече от петдесет държави по света вече докладваха за потвърдени случаи на този новия вариант.

В Дания например са регистрирани 256 случая с новия по-заразен вариант на коронавируса, известен като B117 (латинска буква). За сравнение, на 13 януари броят им е бил 208. Премиерът на страната Мете Фредериксен, заяви преди ден, цитирана от ДПА: „Смятам, че удължаването на ограниченията е необходимо; не на последно място, за да гарантираме, че британският щам няма да подкопае контрола на епидемията в Дания“.

Австрийският вирусолог Андреас Бергталер предупреди за опасността от експлозивно разпространение на новия вирусен щам. „Това е предизвикателство, пред което е изправена цяла Европа“. Крайно необходимо е да се вземат допълнителни мерки, за да се предотврати възможно най-рано опасността от развитие, каквото наблюдаваме в Англия и Ирландия.

Самата Ирландия регистрира голям брой случаи на инфекции от открития във Великобритания щам на вируса. През първата седмица на годината, новият вариант е бил установен в 45 на сто от взетите в Ирландия проби.

„За нашите учени е много важно да изследват новия (вариант на коронавируса). Междувременно възприемаме много предпазлив подход“, каза днес италианският здравен министър Роберто Сперанца.

В Испания също се увеличава броят на случаите, свързани с новия вариант на вируса, отбеляза правителството. И във Франция бяха потвърдени случаи на мутиралия щам, например в южния град Марсилия и в района на Париж. Здравният министър на Швейцария Ален Берсе заяви, че заради новия, още по-заразен щам на коронавируса, през февруари в страната се очаква трета вълна от Covid-19.

Великобритания, която е най-тежко засегнатата от пандемията страна в Европа, се сблъсква с новия щам на коронавируса. В началото на месеца бе наложена трета карантина. За да излезе от кризата, правителството планира да ваксинира до средата на февруари около 15 милиона души на възраст над 70 години или особено уязвими социални групи – гледачите и обитателите на домове за възрастни, или малко под една четвърт от населението.

Новият, по-заразен вариант на вируса може да обхване Съединените щати през следващите седмици и да стане доминиращ щам още през март, което ще доведе до ново увеличение на случаите през пролетта, предупредиха в петък, 15 януари, Центровете за контрол и превенция на заболяванията в страната.

Експертите са уверени, че вариантът, известен като B117, все още циркулира на ниски нива в САЩ. Потвърдени са само 76 случая на инфекция, причинени от новия вариант, в 12 щата, въпреки че рутинно не се провеждат тестове за него.

Учените смятат, че съществуват няколко стратегии за откриване на новия вирус и е невъзможно да се направят сигурни прогнози за развитието му през следващите седмици. Най-ефикасната стратегия, според тях, е масовото ваксиниране на населението.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share