Новите опълченци: От ученици до депутати помагат на COVID отделенията

Не лекарства, а доброто спасява хората в пандемията. Доказателство за това са десетките доброволци, притекли се на помощ на лекарите в ескалиращата пандемия. Депутати, спортисти, ученици и студенти запретнаха ръкави и заявиха готовност да помогнат кой с каквото може на изнемогващите в отделенията доктори. Лекари със специалности, далечни от инфекциите, се заеха да помагат на колегите си. Заваляха и дарения от фирми и частни лица. А днес е и Международният ден на доброволеца, пише „Марица“.

Бизнесът в Пловдив също не остана безразличен. За кратко време сдружение „Бизнесът за Пловдив“ успя да събере нужните средства и закупи два апарата за реконвалесцентна плазма за трансфузионна хематология в Пловдив. Така на желаещите да дарят плазма вече не се налага да пътуват до София. Бизнесът откликна мигновено и на призива на двете пловдивчанки Нели Иванова и Петя Павлова, които инициираха акция за закупуването на шоков фризер, в който да се съхранява кръвна плазма от преболедували Covid-19.

В битката с пандемията се включи дори и пенсионерка от Карлово, която сготви топла вечеря за единствената докторка в ковид отделението на местната болница, след като видя как медичката работи от тъмно до тъмно. Седем студенти по медицина от университетите в Пловдив, Плевен и Варна облякоха предпазни костюми и поеха дежурства в карловската болница.

Срещу общия враг Covid-19 се изправиха и хората в малките родопски села, където от години няма аптеки, джипитата са на колела, а пътят до болницата е дълъг и труден. Затова родопчани отдавна разчитат един на друг. От години те даряват част от реколтата си на местните болници. Жители на доспатските села Црънча и Късак осигуриха близо 2 тона продукти на болницата в Девин – картофи, брашно, захар, фасул, олио, леща, ориз.

От Смолян започна и инициативата учениците, които учат за готвачи, да готвят за медиците на първа линия. Със затягането на мерките децата ще гледат как готвачите в училище приготвят храната в уроци онлайн. Но готвиха и самите те 10 дни за медиците.

В същото време кметове на много села се превърнаха в алтернативни линейки и единствен начин за доставка на лекарства по рецептурни книжки до жителите. Такива примери са много, сред тях е най-дългогодишният кмет в Родопите – кметът на Търън Явор Говедаров с над 40 години стаж на избираемия кметски пост.

„Имам 8 души, които обслужват възрастните хора, нуждаещи се от доставка за лекарства и храни по проекта за Патронажна грижа. 19 души получават топъл обяд, който се носи със служебна кола на кметството. Проверяваме ежедневно и възрастните хора в селото, самотните, дали имат топлина, светлина, храна, ежедневно се обикалят“, каза Говедаров. И в много други села по-често първо хората звънят на кмета, а после на тел. 112.

Кметът на Забърдо пък редовно кара хора от селото си до Пловдив на доктор и ги чака пред кабинетите да си ги върне. Кметицата на Момчиловци стоеше с часове в аптеките с пачки рецептурни книжки на хора от селото в най-затегнотото положение през пролетта. Същото е и в Широка лъка, Могилица и много други кметства, където и кметовете отговарят за много населени места с труден достъп. Отделно общинските кметове също са на денонощен режим за здравни проблеми в пандемията.

В същото време доброволци постъпиха в болниците да помагат на медиците. В смолянската болница 12 доброволци на смени придружават лежащо болните пациенти до рентген, кръвен център, скенер, карат ги до отделенията за настаняване.

 

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share