„Нова Демокрация“ поддържа преднината си от 12% пред СИРИЗА

„Нова Демокрация“ поддържа преднината си от 12% пред СИРИЗА

Управляващата в Гърция „Нова Демокрация“ запазва преднината си от 12% пред основната опозиционна партия СИРИЗА, показва последната анкета на социологическата агенция GPO, резултатите от които публикува електронното издание на Protothema.

По-конкретно, анкетата, проведена от името на уебсайта powergame.gr, показва управляващата партия далеч напред с 35,9% подкрепа сред респондентите, които казват, че възнамеряват да гласуват за нея, в сравнение с 23,5%, които заявиха, че ще подкрепят СИРИЗА.

„Движението за промяна“ (KINAL), включващо остатъците от ПАСОК, остава на трето място със 7%, следвана от Гръцката комунистическа партия (KKE) с 6,4%. Дясно-популисткото Гръцко движение се класира на пето място с 4%, а последната партия, която преминава прага за влизане в парламента, е ДиЕМ25, на бившия финансов министър в правителството на СИРИЗА Янис Варуфакис) с 3,4%.

Проучването показва, че цели 19,8% от респондентите биха избрали друга партия, докато 12% са отбелязали, че все още не са взели решение. Премиерът Кириакос Мицотакис запазва голямата си преднина пред своя политически съперник от СИРИЗА Алексис Ципрас по три ключови въпроса: кой има най-добри познания в икономиката, кой може да управлява икономическата криза по-ефективно и кой може да донесе нови инвестиции в страната.