Нико Розберг подкара най-бързия електромобил (Видео)

Шампионът във Формула 1 от 2016 година Нико Розберг тества спортния Volkswagen ID.R, който се счита за най-бързия електромобил на планетата. Германският пилот завъртя няколко обиколки на „Нюрбургринг“, като видео с най-интересните моменти от тях беше публикувано в YouTube.

Преди да седне зад волана, Розберг звънна за консултация на френския пилот Ромен Дюма, който през 2019 година постави рекорд на Северната дъга на „Нюрбургринг“ за електромобил, като завъртя една обиколка за 6 минути и 5,336 секунди. Нико призна, че първоначално е усетил „нещо като клаустрофобия“ в тесни кокпит, но след излизането си на пистата вече се е чувствал като у дома си.

Германският пилот отбелязва, че Volkswagen ID.R не е толкова бърз колкото болид от Формула 1, но похвали електромобила заради неговата отлична управляемост, както и заради огромната притискателна сила.

Volkswagen ID.R, който вече притежава 5 рекорда за скорост, се задвижва от два електромотора със съвкупна мощност 680 конски сили и 650 Нм въртящ момент. Теглото на колата не превишава 1100 килограма, а при напълно заредени батерии и в идеални условия – гладка настилка и отсъствие на вятър, ускорява от 0 до 100 км/ч за 1,65 секунди.