Никола Минчев: Искаме да задаваме тона в българската политика

Законопроектът за механизъм за разследване на главния прокурор не беше приет, защото в парламента липсваше реално желание да е приеме тази част от законодателната програма. Що се касае до съдебната реформа, желанието беше само на хартия. Това каза в предаването „Лице в лице“ по БТВ депутатът от „Продължаваме промяната“ Никола Минчев.

Колегите от „Демократична България“ внесоха законопроект за механизъм за разследване на главния прокурор още в първия работен ден на това Народно събрание. Под претекст, че се се чака проектът на Министерски съвет, разглеждането се забави. Когато този проект постъпи, имаше малко време, но дори в това малко време нямаше достатъчно воля. Още в първата седмица, когато се разглеждаше, окончателното гласуване се отложи с цяла седмица. Тази седмица може би се оказа решаваща. Къде с процедурни игри, къде с наглед легитимни аргументи, се стигна до този нелицеприятен резултат, заяви Минчев.

Искам да подчертая, че това не е законопроект за саморазправа с когото и да било, не е за Иван Гешев, тоева е нещо, което ще накара системата да заработи, добави той.

Депутатът от ПП посочи, че е уверен, че „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ ще се явят в коалиция на изборите. Това не е формализирано, има детайли, които трябва да се изчистват, но виждам, че има желание и от двете страни за съвместно явяване. Смятам, че това е въпрос на изчистване на детайлите, отбеляза Никола Минчев.

С това обединение целим да си върнем първото място, да получим първия мандат за съставяне на правителство и да наложим дневния ред в политиката на България, да задаваме тона, да наложим нашите приоритети – съдебна реформа, еврозона, Шенген. ПП и ДБ сме рамо до рамо и гледаме в една посока за борбата с корупцията, която е огромният проблем в политиката в България. Това е здравата спойка между нас. Има и други важни въпроси, но съм убеден, че ще стигнем до споразумение и по тях, каза още Минчев.