Николай Слатински: Идиотията заразява по-фатално и от вируса

Математикът и преподавател във Военната академия „Г. С. Раковски“ проф. Николай Слатински коментира във фейсбук новините за поредните нарушители на противоепидемичните мерки – тайни партита в София, арести в метрото заради хора, които не слагат маски. Публикуваме мнението му без редакторска намеса:

„Вирусът беснее. Все повече хора се заразяват и все повече хора умират…

И в същото време ербапи, бабаити, хъшлаци, смелчаци арогантно и непукистки парадират с това, че не носят маски, заведения се отдават на провирусни оргии в тъмни доби. Съседка безпросветно се подиграва на млада жена в асансьора заради шлема. Ректор свиква преподавателите и студентите на очни занимания, сякаш не чува ежедневно за починали университетски преподаватели, заразили се в аудиториите!

Може да си бачкатор или професор, безработен или генерал, селянин или селяндур, архаичен или архитект, гражданин или грандоман – нито акълът, нито образованието, нито статусът, нито произходът, нито местоживеенето, нито времеобитаването – нищо не (пред)определя отношението ти към мерките за намаляване на вероятността да се заразиш, нищо не е гаранция, че ще спазваш правилата.

Идиотията не признава възраст, класа, пол, занятье – ходи навсякъде и заразява кого ли не, още по-фатално от вируса.

Що за идиотия е тази, в която живеем?

Защо идиотията произвежда толкова идиоти, които после точно като спазващите мерките порядъчни и законопослушни човеци попадат при моите лекари, най-близки хора на първа линия!?

Защо моят скъп на сърцето ми роднина трябва да гледа по 70 души на скенер и да си е и лаборантка, понеже другите лекари и всички лаборантки са с вирус, като така поема чудовищен риск за здравето и живота си – за да има сред пациентите му и идиотите от произвежданата от тях идиотия?

Защо снахата на мой приятел от март месец воюва в Бърза помощ очи в очи с вируса и не знае ни ден, ни нощ покой, та да обгрижва с не по-малко чудовищн риск и идиотите, произвеждащи на всички нива – от най-високо управленско, до най-ниско маргинално ниво, всеобщата идиотия?

Защо майката на моя талантлива студентка ще се пържи на вирусния огън като медицинска сестра в „Пирогов“, ще подлага здравето и живота си на изпитание и смъртна опасност, за да се грижи не само за нормалните хора, но и за същите тези идиоти, плодящи нашата българска идиотия?

Защо братът на мой студент ще пътува в междуградския автобус да отиде при родителите си, за да им набави храни и лекарства, макар и взел всички мерки, но заобиколен от безгрижни, кихащи и кашлящи, разпасани и наплевателски отнасящи се към всякакви защитни и предпазни мерки тумби идиоти, а след това ще се бори за живота си с тежка двустранна пневмония!?

Не знам колко са идиотите в България, проф. Иво Христов сигурно ги е броил един по един, за да е наясно с бройката им, но знам едно:

Отгоре додолу на всички нива в държавата има необходимия брой идиоти, за да тънем в идиотия. И това е така, защото няма достатъчния брой като критична маса хора, които да се опитат да променят България, ами пасивно съзерцават масовото ни видиотяване, протичащо със страшна сила особено през последното десетилетие…“

Previous post Арестуваният без маска в метрото – бивш зам.-кмет на Пловдив
Next post Павел Поппандов: Мамалев за мен не съществува, с Радичев не поддържам връзка