Не тестват без пари кашлящите и сополивите пред поликлиниките, хората са бесни

Огромни опашки са се образували тази сутрин пред т.нар. изнесени кабинети в София за преглед и тестуване на потенциално коронавирусни пациенти, пише „Лупа“. Пред 20-о ДКЦ хора, видимо болни, бяха връщани от лаборантите, които взимат антигенните тестове, защото не признавали направленията, изписани от личните лекари.

Не е ясно по какви критерии в такъв случай се приемат фебрилни възрастни и деца, с кашлица, отпадналост. Опашките за безплатните тестове се вият от 08,00 часа сутринта, а на час минават едва по 2-3 души, при капацитет на китовете да се взимат проби на всеки 10 минути с обработването на цялата документация.

В същото време опашка за платеното тестуване няма. Много от върнатите с редовни направления пациенти решават да си платят, за да разберат дали са носители на заразата, или не. Скандали заради тези действия на управляващите т.нар. фургони също не липсват.

Болните питат: „Какво е нужно да се докаже, че човек има нужда от тест? Да му посинеят устните и да се свлече на земята заради настъпваща хипоксия?!“. Възмутени столичани твърдят, че пред почти всички поликлиники, в които са разкрити такива звена, има подобни сцени всеки ден.

В същото време частните лаборатории извършват стотици проби с новите антигенни тестове, които по начин на пробонабиране по никакъв начин не се различават от PCR-ите, чиято миза обаче се държи още около 100 лева. Резултатите от „бързите“ тестове също не се влизат в официалната статистика на новозаразените, въпреки апелите и на лекари, и на специалисти, изчисляващи хода на епидемията у нас, това да се случи, за да може тези хора също да бъдат навреме поставени под карантина с цел да се скъса веригата на разпространението на COVID-19.

Previous post Бизнесът: Нека министър Сачева живее с 24 лева на ден!
Next post Зимата е на прага ни: Ето кога пада дебелият сняг