Не пуснаха в магазина незрящ мъж, асистентът му под 65 години

Не пуснаха в магазина незрящ мъж, асистентът му под 65 години

Незрящ мъж от Варна не успя да си напазарува по време на „зеления коридор“, тъй като със социалния си асистент са на различна възраст и не ги допускат в магазина заедно.

Ради Радев е напълно незрящ. Всеки ден му помага социален асистент – придружава го до здравни заведения и различни институции, помага му за плащането на битовите сметки и в пазаруването. Проблемът обаче е, че жената, която му помага, е на 45 години. Затова не я допускат с Ради в магазина, за да може той да си купи храна.

Около 09:00ч. сутринта Ради и неговият социален асистент отиват в близкия хранителен магазин. Охраната обаче не ги допуска да влязат.

„Няма да стане, вика, вашата работа. Викам, защо? Момичето е под 65. Е, хубаво, аз как ще пазаря, обясни ми? Ама, господине, нас глобяват заради вас! Където и да отидете, няма да ви пуснат двамата!“, разказва Ради за случката.

За да бъде решен проблемът, от магазина посъветвали възрастния мъж да се свърже с Регионалната здравна инспекция. От там трябвало да му издадат някакъв документ, че има разрешение да влиза заедно с друг човек в магазина.

„Отиде момичето, но още като го видяха на вратата, казаха „този случай не е за нас“. Отивайте във вашия патронаж“, допълва мъжът.

От социалния патронаж предлагат на Ради да направи списък с необходимите продукти и придружителят сам да пазарува. Незрящият мъж обаче не е съгласен, тъй като е на специален хранителен режим заради придружаващи заболявания и иска да присъства на пазаруването.

„Днес така, утре друго. С тези коридори, с тези часове, възрастните хора съвсем се шашардисаха, съвсем не знаят какво да правят“, казва още незрящият човек.

Според Ради Радев, проблемът може да бъде решен, ако се позволи на социалните работници, които придружават хората с увреждания, да имат достъп до хранителите магазини, дори и по време на зелените коридори.