Не подценявайте мазолите, водят и до смърт

Не подценявайте мазолите, водят и до смърт

Не пренебрегвайте мазолите с надеждата, че те ще изчезнат от само себе си, съветва руската дерматоложка и козметоложка Татяна Егорова във вестник AiF. Тя изброи опасностите от мазолите и препоръча да се лекуват, особено тежките.

Лекарката отбеляза, че всеки има мазоли, независимо дали са сухи или мокри мехури, но често хората ги подценяват. „Мазолите могат да показват определени здравословни проблеми, а подценяваните образувания могат да доведат дори до сериозни проблеми“, предупреди Егорова.

Ако мазолите не се лекуват, те „придобиват“ израстък. „Понякога израстъкът има костна плътност и притиска костта, причинявайки болка. Съответно, такова образование не може да бъде оставено без внимание “, уточни специалистката.

Възпаленият калус (новообразувана костна тъкан), може да причини смъртоносен сепсис, предупреди експертката. Не е трудно да се разпознае възпалението по външен вид: появяват се зачервяване, подуване, пулсация, понякога се отделя гной.

„По-добре е да предотвратите появата на мазоли, отколкото да ги лекувате“, препоръчва Егорова. Най-добрият начин е да носите удобни обувки. Ако човек знае, че именно тази обувка винаги прави мазоли, тя просто не трябва да се носи. Лекарката също така посъветва да не се допуска изпотяване на краката и да не се носят недишащи обувки (например маратонки) на бос крак, в противен случай мазолите не могат да бъдат избегнати.

„Образува се калус поради прекомерен натиск върху кожата. И ако не бъде елиминиран, мазолът ще се развие. Има хора, на които мазоли се отстраняват няколко пъти в годината. И ако носят висококачествени и удобни обувки, но все още се появяват мазоли, трябва да потърсите помощ от тесни специалисти – остеопати, подолози, ортопеди“, обърна внимание Егорова. БГНЕС напомня, че подологията е част от медицината, която се занимава с болести по краката, ходилото, пръстите и ноктите.

Тя разкри как да се отървете от мокри мехури. „Ако се надуе мокър калус, там се е натрупала течност, тогава можете да го пробиете, но първо обработете повърхността на кожата и иглата с дезинфектанти. По-нататък, през малка дупка, течността се изхвърля, но кожата не трябва да се откъсва. След това третирайте мястото с антиспетик и го запечатайте с лейкопласт“, каза специалистката.