Нели Куцкова: Смущаващо е Сарафов да се опитва да изчисти „Гешевчетата“

Силно смущаващо е изпълняващият временно функциите на главен прокурор да се опитва да изчисти „Гешевчетата“, след като допреди месец той бе един от тях. Борислав Сарафов започна да се държи като самия досегашен главен прокурор Иван Гешев. Това коментира пред news.bg съдия Нели Куцкова, която е бивш председател на Софийския окръжен съд и бивш член на Висшия съдебен съвет (ВСС) 1998-2003 година.

Съдия Куцкова не знае на какво се опират изявленията на Сарафов, че ще отстранява хора, тъй като все пак решенията, ако иска да смени някого на дадена длъжност, минават през ВСС. Първо той (Борислав Сарафов – б.р.) ще бъде временно ръководител на прокуратурата и няма да има пълните права на избран по реда на закона и на Конституцията главен прокурор, обясни съдия Куцкова.

Юристът обясни, че това е един развихрил се спор, а прокурорската колегия твърде бързо реши, че членовете ѝ са компетентни да изберат временен заместник, а въпросът наистина е много спорен, защото няма точна норма как да се действа при преждевременно прекратяване мандата на главния прокурор. „Моето лично мнение е, че когато има празнота в закона, тогава трябва да се намеси правната логика, а правната логика е такава – когато не си сигурен кой точно орган е компетентен, но под компетентност не се разбира интелигентност и правни познания, а се разбира кой точно орган има правомощията да извърши дадено действие, то при такова колебание е по-добре да се произнесе органът, който има повече правомощия. В случая това е пленумът на ВСС“, разясни правната процедура съдия Куцкова.