Нелегален ветеринар издал паспорта на кучето Рая

Ветеринарният лекар, който е издал невалиден паспорт на кучето Рая, задържано за евтаназия в Норвегия, е практикувал незаконно. Кученцето беше спасено след онлайн призив на екшън актьора Жан-Клод Ван Дам.

Ветеринарният лекар Иван Хорозов е попълнил и подписал паспорта на кучето, съобщи бТВ. Той има право да практикува едва от няколко месеца и работи в амбулатория на територията на община Тервел.

Това е лечебно заведение за животни, в което има право да се извършва кастрация, но няма право да извършва приютна дейност. Напълно възможно е и други животни да са били изпращани през този лекар“, коментира Явор Гечев от фондация „Четири лапи“.

„Най-вероятно става въпрос за канал, който не за първи път изнася животни по точи начин“, предполага той. През юни тази година Българската агенция по безопасност на храните проверява мястото и констатира, че Иван Хорозов не е регистрирал ветеринарната си практика.

Той получава предписание. Хорозов има и сключен договор с общината за овладяване на популацията на бездомните кучета. Местната власт дори предоставя автобус за залавянето на кучетата, който се оказва, че също не е лицензиран да превозва животни.