Нейнски: Въпросът е колко хора ще припознаят Гешев като алтернатива

В България въображението ни достигна всякакви висоти. Това коментира Надежда Нейнски по отношение на политическата заявка на бившия главен прокурор Иван Гешев в ефира на БНТ.

Въпросът е колко хора ще припознаят Гешев като алтернатива, носител на новото и какво той ще донесе в българския политически живот. Предстои да разберем какво има предвид. Вакуум в политиката има, но дали е той е човекът, който ще го запълни. Аз не смятам, че е такъв и че може да предложи нещо, което не сме видели. Той тепърва ще се изправи пред задачата за репутационните си щети. Чух неговата заявка, почудих защо това, което обещава не го е направил преди, посочи Нейнски.

Тя коментира и избирането на Борислав Сарафов като изпълняващ длъжността главен прокурор.

„Тук въпросът не е личностен. Когато говорим за съдебна реформа не се изчерпва с това да се смени един човек с друг. Няма как да правим едни и същи неща и да очакваме различен резултат. Висшият съдебен съвет (ВСС) избра този главен прокурор (Иван Гешев), след това същият ВСС поиска оставката му и сега пак това ВСС избира негов заместник като се опитва да ни убеди, че нещо ще се промени. Ако искаме съдебна реформа трябва да се направи промяна в Закона за съдебната власт и промяна на правилата за избор на ВСС. Трябва да се избере нов Висш съдебен съвет, който да избере главен прокурор, който да е личност, която да отговаря на очакванията на обществото за разделение на властите. Аз съм скептична по отношение на избора на Борислав Сарафов“, отбеляза Надежда Нейнски.

По думите ѝ кабинетът „Денков – Габриел“ тръгва със сериозна заявка. „Най-важното е дали ще изгради доверие между отделните компоненти в парламента. Имат ясен дневен ред – бюджет, както и външните цели – еврозоната, Шенген, подкрепа за Украйна. Това са приоритети, които са много сериозни и изискват доверие, за да се реализират. Те са посланието, което изпращаме на европейските си партньори“, допълни още тя.

По отношение на новия български еврокомисар, Нейнски заяви, че той трябва да бъде избран от правителството. „Това е позиция, която трябва не да разделя, а да събира мнозинството“, каза още тя.