Незабележимите симптоми на коварния алцхаймер

Много от ранните симптоми на болестта на Алцхаймер могат да бъдат сбъркани с нормалния процес на стареене. Нарушение на паметта, неуместни неща – случва се на всеки, нали? Отделете време, не подминавайте и не подценявайте първите симптоми, казва Моника Морено – старши директор по грижите и подкрепата в Асоциацията „Алцхаймер“.

„Ако забравите как да правите нещо, което сте правили цял живот, като прости изчисления или готвене, това е знак“, казва тя. Морено някога е работила с жена, която внезапно получила затруднения да помага на внуците си с домашните по математика в началното училище, въпреки че е била вицепрезидент на банка. Тя също е работила с изявен готвач, който забравил как се прави омлет. Могат да настъпят и промени в самопредставянето, като например по-малък акцент върху грижата за себе си и хигиената.

„Трябва да обърнете внимание, когато поведението започне забележимо да се променя от това, което е било норма досега – казва Морено. – Ако има голяма промяна в нечие поведение, струва си да се съсредоточите върху това, за да не пропуснете никакви възможни признаци на алцхаймер“.

На хората с болестта на Алцхаймер може да им е трудно да следват или да се включат в разговор, когато могат. Те също могат да спрат по средата на изречението и да не могат да продължат или да изкривят познатия речник, като преименуват познати предмети или използват изцяло грешна дума.

В ранните стадии на болестта на Алцхаймер човек може да забрави как да стигне до познат обект в рамките на 20 минути пеша от дома като църква или магазин, където преди това е вървял по същия път в продължение на години.

Промените в настроението или характера могат да се проявят много различно при всеки човек, така че е важно да се обръща внимание на всякакви отклонения от нормата. А именно някой, който винаги е бил спокоен и резервиран, изведнъж реагира бурно и лесно се ядосва.