Невиждана бедност: 90% от сирийците нямат храна и вода

“Страдаме от тази работа, защото е много изтощителна. Но какво друго ни остава? Вършим я, за да оцелеем”, казва Мохамед. Заедно със семейството си той живее в Идлиб. Контролираната от екстремистки бунтовници провинция в Северозападна Сирия тъне в бедност, тя пострада тежко както от войната, така и от унищожителните земни трусове през февруари.

Заедно с десетки други мъже, жени и деца Мохамед рови из огромното сметище. С голи ръце те търсят из камарите боклук всякакви неща, които все още могат да бъдат използвани, разказва АРД. Мохамед предава намерената пластмаса на една фабрика, която я рециклира и използва за производството на рогозки и килими – с тях през зимата се топлят хората в бежанските лагери. За Мохамед, който разказва, че е бил ранен във войната, това е единственият шанс да осигури някакво препитание на семейството си.

Според Шерине Ибрахим от организацията „Care“ около 5 милиона души все още живеят в катастрофални условия в Северозападна Сирия. 80% от тях са жени и деца, които нямат сигурен достъп до храна и чиста вода, казва Ибрахим. А изход от кризата не се вижда. Животът в районите, контролирани от силите на диктатора Башар Асад, също не е лек. Повече от 12 години минаха от началото на войната, а днес 90% от населението на Сирия живее под прага на бедността.

Хуманитарните организации казват, че цените на храните в Сирия са се увеличили тринадесет пъти. И предупреждават, че поради глобалната инфлация има сериозен риск за доставките на помощи. Световната продоволствена програма на ООН (WFP) предупреждава, че е възможно сериозно намаляване на помощите.

Регионалната директорка за WFP за Близкия изток Корин Флайшер е притеснена: “Цените ни са се увеличили с 40% през последните няколко години”. Досега програмата подпомага 5,5 млн. души в Сирия, но през юли тази година близо 2 милиона души ще трябва да бъдат задраскани от този списък. “А най-лошото за доброволците на място е да избират кой да получи помощ в бъдеще и кой не”, обяснява Флайшер пред АРД.