Научаваме с SMS дали сме под карантина

Научаваме с SMS дали сме под карантина

Изследвалите се на коронавирус, които са дали положителни проби, ще научават със sms дали трябва бъдат под карантина.Това каза зам. -здравният министър Жени Начева по време на брифинга на НОЩ и уточни, че мярката ще заработи до няколко дни.

„Всички лаборатории, които правят тестове, въвеждат и телефонните номера на пациентите си. След това те ще се подават в информационната система лицата с положителни резултати и те ще получават автоматично съобщение, за да вземат мерки и да се самоизолират“, обясни Начева.

Информацията ще се подава и в РЗИ автоматично. Инспекторите ще издирват контактните лица на положителните случаи и ще им въвеждат номерата, за да могат и те да получат sms, че са имали контакт със заразени, за да се самоизолират. Така според Начева ще има проследимост кой, кога и на кого е подавал информация.

Според Начева в началото може да има проблеми, но разчитат на отговорността на всички.

„Идеята за известяване със sms на лицата, които трябва да бъдат под карантина, идва от Столичната регионална здравна инспекция. Идеята е да няма забавяне“, обясни шефката на СРЗИ д-р Илонка Маева. Тя посочи, че при хиляди заразени и 5-7 хиляди контактни е трудно да се предостави информация за всички карантинирани от 16-те екипа на СРЗИ.

„Когато се проучи болният, информацията за контактните лица се качва в информационната система. Тогава личният му лекар получава информация. Тези предписания, след като бъдат разпечатани и подпечатани, трябва да бъдат разнесени.”, представи стъпките тя.