Наследникът на Карло Вакаро гледа животни в полето до Рим

Валентино Вакаро е правнук на тютюневия барон Карло-Алберто Вакаро. Неговият прадядо пуска първия електрически трамвай у нас, прави първото модерно кино и създава през 1909 „Съединени тютюневи фабрики – Картел“ АД. В него влизат две трети от производителите на цигари у нас. През 1904 г. се установява в Пловдив и купува тютюневата работилница „Орел“, пише „Марица“.

От 1906 г. е член на Управителния съвет, а след това и директор на „Балканска банка“. Прави десетки незабравими марки цигари, които се изнасят във Великобритания, Франция, Италия и Германия. Сега те са колекционерска рядкост. Валентино е на 76 години и живее в град Латина – на 50 км от родния Рим. Подчертава, че има наполовина италианска и наполовина българска кръв по линия на майка си Евелина поп Найденова. Говори много добър български. Преди 8 години идва за последно в Пловдив – града, който играе голяма роля в историята на династия Вакаро.

Майка ми е чиста българка, която е родена в Казанлък. Баща ми Силвио е роден в Пловдив. Той пък е едно от седемте деца на Едмондо Вакаро – сина на Карло-Алберто, който прави много за тютюневата промишленост в България. Така започва разказът на Валентино Вакаро. Италианецът, който се чувства и наполовина българин, живее в къща, която е в полето извън град Латина. Казва, че там гледа животни и след като ги нахрани, вечерта с удоволствие чати с приятели по viber.

„Баба ми е актрисата Пенка Василева. Тя играе във филма „Една българка” в ролята на баба Илийца. Дядо ми е журналистът Владимир поп Найденов, който е военен кореспондент и загива в първите дни на Втората световна война”, разказва наследникът на Вакаро. Дядо му е бил сред известните автори на „Утро” – един от големите вестници преди 9 септември.

Драматичната актриса Пенка Василева изпълнява култови роли у нас. След като дъщеря ѝ Евелина се жени за италианеца Силвио Вакаро, комунистите я пускат да отиде на стари години да живее при нея. Така баба Илийца от „Една българка” умира на 28 май 1981 г., на 85 г., в далечния град Латина. „Обожавах баба ми, тя беше един невероятен човек. За пръв път аз и сестра ми дойдохме в България през 1967 г. Тогава гостувахме няколко месеца на баба Пенка”, помни я Валентино. Баща му Силвио работи дълги години като преводач. Първите години след войната е на френско-италианската граница, където има големи лагери с бежанци.

Валентино завършва университета ISEF в Рим и става учител по физическо възпитание. Казва, че в този факултет всяка година се допускат само 50 души от цяла Италия. „Много от състудентите ми след това станаха олимпийски шампиони”, разказва Вакаро. За последно е бил в Пловдив през 2012-а, когато е преводач на няколко италиански фирми на панаира. Тогава честваме 120 години от първото пловдивско изложение.

„Моят прадядо е бил участник в това изложение, затова дойдох на панаира в Пловдив специално за честването“, заяви той. Наследникът на Вакаро получава специална награда. Оттогава не се е връщал тук, макар да иска. По това време в семейството се случва голяма трагедия.

Валинтина Вакаро има двама синове и една дъщеря. Това са Матео, Алберто и Джорджия. Матео и Алберто държат ресторант „Pietra Nuda” (Голият камък) в Латина. Той е само на 200 метра от Пиаца дел Пополо. В него често идва компания „пияници”, както ги определя накратко Вакаро-старши. Един зимен ден в заведението седи Франческо де Маси, който буйства, защото бил ядосан нещо на майка си. Матео е принуден да го изхвърли от ресторанта. Маси търчи на бегом при братовчед си Франческо д`Антонио. „Никой не постъпва така с мои роднини”, отсича той и дава дума да не остави нещата така.

Общият им познат Ренато Пулие организира среща между братята Вакаро и клана Д`Антонио. В парк „Европа” Франческо д`Антонио води шестима, сред които е Алекс Марони. Той е с кожени ръкавици и зареден пистолет. На срещата в парка Марони стреля три пъти. Единият се забива в земята, вторият пробива далечна витрина, а третият улучва Матео Вакаро в сърцето.

„Това е трагедия, която промени живота на семейството ни завинаги”, казва кратко Валентино Вакаро. Латина е средноголям италиански град с население от 127 хиляди души. Всички са потресени от дръзкото убийство. Местният вестник „Латина Огги” следи разследването и последвалия процес срещу цялата пиянска банда.

Седмица след зловещото убийство будните италианци правят факелно шествие в памет на Матео Вакаро. На лобното му място в парк „Европа” е посадено дърво. Всичките шестима, участвали в сблъсъка, получават големи срокове затвор. 29-годишният Алекс Марони е осъден на 16 години.

През 2018-а пуска молба през половината ден да е на свобода и само да се прибира да спи в затвора, понеже бил излежал 6 години от присъдата си. Съдът отхвърля искането му. Всички италиански медии цитират какво казва тогава Валентино Вакаро: „Задържаните имат своя защитник, организации, които гарантират правата на затворниците, докато близките на жертвите нямат нищо и са оставени сами на съдбата си“.

Италианецът, който стана български патриот

Основателят на тютюневия картел Карло Алберто Вакаро е роден през 1864 г. в Торино. На млади години идва в България и се захваща с бизнес. Освен че пуска първи трамвай и прави първа електростанция до Панчарево, той става голям български патриот. По време на Междусъюзническата война Гърция и Сърбия организират мощна антибългарска кампания в западния печат, където се набляга на българските зверства в новоосвободените територии. Карло Алберто вдига на крак цялата италианска колония, която дава истински отпор на гръцките и сръбските клевети в италианската преса.

Баба Пенка играе в „Семейство Калинкови”

Актрисата Пенка Василева играе в Народния театър от 1945 до 1964 г. Преди това е била в трупите на Пловдивския, Варненския, Русенския и Скопския театър. Най-известните <210> театрални роли са на Мара от пиесата „Д-р” от Бранислав Нушич, баба Гицка в „Големанов” от Ст. Л. Костов и Костанда в „Свекърва” на Антон Страшимиров. Телевизионното поколение я помни в тв спектаклите „Вампир” и „Вражалец” от 1970 г. През 1966 г. бабата на Валентино Вакара играе и в първия български тв сериал „Семейство Калинкови“ в ролята на баба Гина.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share