Наско от Пловдив натри носа на гърците с кисело мляко в Америка

Наско от Пловдив натри носа на гърците с кисело мляко в Америка

На 8 януари 2013 г. най-скъпата верига за био храни „Whole Foods Market“ в САЩ качва на рафтовете си кисело мляко с марката „Тримона“. На него пише „Българско кисело мляко“. А слоганът буквално взривява купувачите: „Нека гърците си имат философите, а киселото мляко оставете на нас”.

Основната бактерия е лактобацилус булгарикус. Оттогава с всеки изминат ден произведените кофички се увеличават, към тях са прибавени още три вида кисели млека със здравословни продукти, но задължително без захар. А скоро ще бъде пуснат и айрян с малини и кокос. Създателят и производителят на киселото мляко е музикант и агроинженер по цитруси – 58-годишният Атанас Вълев, родом от Пловдив, който близо тридесет години живее в САЩ, пише „Монитор“.

Преди да стигне до този успех, той извървява истински апостолски път по рекламата на българския подквас. Историята може да влезе в раздела за сбъдната американска мечта и е достойна за филм. Но за това по-късно.

Дълги години Атанас продавал по няколко палета от продукта, който дръзнал да произвежда сам на ишлеме в американска фабрика по негова рецепта, контрол и български бактерии. Защото му липсвал и защото е българин. А и този кисел продукт за американците бил повече от странен. Причината е, че за тях йогурт означава сладко кремче, което те хапват за междинна закуска или ей така, за разнообразие и като десерт.

Затова и българинът никога не допускал, че може да се качи на рафта на луксозния магазин. „Понякога минавах от там и мечтаех за това, но знаех, че няма да се случи“, признава Вълев. И продължавал да прави промоции с часове от магазин на магазин. Да обяснява за ползите за здравето на този български продукт, който всички в Америка били убедени, че е гръцки. Защото там всичко гръцко е the best. Снежанката е дзадзики и винаги такава ще остане, шопската салата е гръцка . „Но това е истината, гърците казват, че половината свят говори гръцки, а останалата иска да го научи”, демонстрира заразителното си чувство за хумор производителят.

На всеки пет минути идва нов консуматор, който иска да опита от млякото. Засякох го от многобройните дегустации, които правих. В магазините, където отивах, ме приемаха с истинска чест, защото им беше дошъл на крак самият производител. А обикновено в такива случаи другите компании пращат момичета и момчета от съответната компания, спомня си неукротимият българин.

Пред него застанала уверена дама, опитала и попитала: Това не е ли гръцко мляко? Въпрос, който първоначално винаги ме караше да подскачам от обида, признава Атанас Вълев. Но след три години и половина обикаляне, бях свикнал и просто отговорих: „Нека да оставим на гърците маслините и философите, а на българите – да правят киселото мляко”. Жената, която се оказала с гръцки произход, започнала от сърце да се смее. И заявила: „Правите го точно като гръцкото. Това, цеденото мляко, което се продава тук за гръцко, няма нищо общо с истинското кисело мляко”. Признание за качеството на продукта, което чул от всичките си клиенти гърци. А българите са верните му клиенти.

Дадох си сметка, че в това, което се случи с гъркинята, има хляб, разказва пловдивчанинът. Казал го в офиса на дизайнерите в Манхатън. Те моментално оценили случката и го превърнали в слоган на кисело мляко „Тримона“.

Един ден женски глас го потърсил. Били от търговския отдел на „Whole Foods Market“. Предложили му да продават българското кисело мляко. Обяснявам си го с това, че в маркетинговия отдел водещата фигура беше амбициозна жена, която имаше афинитет към занаятчийските продукти. А там работеше и французойка. Това е обяснението ми, завършва историята Атанас Вълев.

Кой всъщност е Атанас ъалев. Кой ли не?! Уникална личност. С диплома на агроинженер по тропически култури от бившия Висш селскостопански институт в Пловдив, сега Аграрен университет. По душа артист и музикант. Наско е популярен под тепетата и в бохемските среди заради изявите си с кънтри бандата „Дилижанс“ и студентската театрална трупа „Проблем 13“.

В зората на демокрацията пее кънтри и блу грас по митингите на СДС с Васко Кръпката, Милена, Георги Минчев, Коцето Калки.

Вълев стана популярен с участието си във финала на престижния конкурс „Произведено в Америка“ на популярната тв водеща Марта Стюарт с киселото си мляко „Тримона”.

През 1991 г. проф. Мермерски го кани в екипа си на обмяна на опит в САЩ. Отива, защото мечтае да свири и пее зад Океана. Наистина прави група. Свирят в бар осем месеца. Той на китара, а приятелят му – на банджо. Успяват да си спечелят почитатели. Когато сезонът в Лонг Айлънд свършва и затварят всички заведения, собствениците оставят тази кръчма да работи, съобщавайки на посетителите, че Атанас и Питър ще правят блу грас ревю. Атанас Вълев не успява да издаде албум, но продължава да свири и пее. И с таланта си на артист да промотира лактобацилус булгарикус.

Оказва се, че той е най-грамотният в сектора на млекопроизводителите. Те сами му го признават. Ти си по науката, ние сме по правенето на пари, казват му колеги исландци и американци.

Атанас прави много презентации за здравословните качества на киселото мляко, пробиотиците и бактерията лактобацилус булгарикус. Успял е да стигне дори до библиотеката на Конгреса.

Той визира два типа мляко А1 и А2.

А 1 е млякото от кравите Холщайн и Фрезийско говедо, които са европейска порода и се използват в индустриалното фермерство за голям млеконадой. При холщайна през годините е настъпила естествена мутация. В резултат в казеина на тяхното мляко, една от аминокиселините се превръща от пролин в хистидин. Това е причината при много хора, които консумират такова мляко, тялото да регистрира хистидина като нашественик. Това стимулира имунната система и се получават алергии, принципът е като на самоатака. Друг е типът с лактозната нетолерантност.

Затова неговата компания ползва само мляко от типа А2. В него влизат овче, козе и краве от говедата джърсей, кафяво швейцарско и гъмзи. Купува го от амишите, които правят само пасищно животновъдство. Използва маслено мляко.

Ферментацията на прясното мляко при подквасването донякъде неутрализира превръщането на казеина при А1, но така или иначе хората трябва да го имат предвид, съветва Атанас Вълев.