Народът, който дарява, срещу далавераджиите от HelpKarma: Долни боклуци! Изроди! Помияри!

Народът, който дарява, срещу далавераджиите от HelpKarma: Долни боклуци! Изроди! Помияри!

Народният гняв се изля със страшна сила в страницата във Фейсбук на платформата за дарения HelpKarma след сутрешния репортаж по Би Ти Ви, от който стана ясно, че организацията е раздавала огромни суми за заплати, както и заеми на близки лица.

Според репортажа техническият директор Славчо Славчов е получил за декември 2019 г. над 80 000 лв. Първоначално е имал заплата над 20 000 лв., в друг период – над 50 000 лв. Общо за две години е получил над 775 000 лв.

Колосалните суми с основание вбесиха хората, голяма част от които са дарители за различни каузи.

„Заплати от по 4000 лв. за ИТ специалист, особено старши, са напълно нормални. В повечето западни фондации се отделя процент от дареното за издръжка. Но с тези 20 000+ лв. заплата на месец … меко казано, не е морално! Това, за което се съобщи в разследването на БТВ, е крайно разочароващо”, пише възмутен гражданин във фейсбук страницата на организацията.

ИТ специалистите са високо платени – факт. Но в частни компании. Тук тия мазни гейчовци са сътворили НПО… където заплатите трябва да са по-ниски и те самите да даряват… По-долно, крадливо, лъжливо племе от българското няма…, обяснява друг.

„Много нечистоплътно! Долни боклуци! Изроди? Грозна работа! Страшни помияри! Даже не ми се догади от вас, ами директно повърнах!”, излива гнева си друг, а думите му обобщават позицията на стотици други отвратени граждани.

И останалите коментари не са особено ласкави:

„Вие сте срам и позор за човешкия вид като цяло! Горките ви родители сигурно сега страдат от неудобство и ще ходят с наведени глави заради вас!”

„Потресен съм от дебелокожието ви. Определено не е незаконно да получаваш голяма заплата или да си определяш такава, ако имаш собствен бизнес. Но е върхът на аморалността да си раздаваш заплати от парите на хората, отделили от залъка си, за да помогнат на някой в нужда.”

„Вие сте е*аси парцалите долни. Отвратен съм. Боклуци. Вече ме е срам, че съм правил дарения през вас!”

„Отвратена съм. Най-тъжното е, че отказвате хората от даряването изобщо. Да, помогнали сте на много хора, но заради алчността Ви, сега много повече ще останат без подкрепа.”

„Пълен позор сте! Мижитурки алчни! От нещастието на хората ли ядете? Как не ви е срам? Толкова пъти съм помагал през вашата платформа. За да взимате по 20 000 заплати…”

Съвсем закономерно мнозина призовават фондацията да бъде закрита, а огромните суми, раздадени за заплати, да бъдат върнати и да стигнат до тези, за които са били предназначение според дарителската воля.

След като народният гняв се изля със страшна сила в страницата във Фейсбук на платформата за дарения HelpKarma, от фондацията се ожалиха в социалните мрежи, че са подложени на „огромен натиск“. Те в момента обмислят как да оправдаят огромните суми за заплати, както и заеми на близки лица.

След сутрешния репортаж по Би Ти Ви стана ясно, че техническият директор Славчо Славчов е получил за декември 2019 г. над 80 000 лв. Първоначално е имал заплата над 20 000 лв., в друг период – над 50 000 лв. Общо за две години е получил сумата от над 775 000 лв. Колосалните пари, които е прибирал, с основание вбесиха хората, голяма част от които са дарители за различни каузи. Прокуратурата пък оповести, че започва проверка.

„Подложени сме на огромен медиен и обществен натиск и сме напълно наясно, че очаквате от нас официално становище по всички въпроси, което ще споделим възможно най-скоро. Най-важното за нашия екип в момента е всеки един човек с кампания в HelpKarma да бъде спокоен – всички събрани средства за вас са налични и защитени! Както винаги досега няма да си позволим да забавим нито един превод от кампания. Продължаваме да работим със същото темпо, грижа и емпатия към вас и всички дарители, на които искаме да обърнем особено внимание – нито един лев в HelpKarma не е бил “отклоняван“!“ – твърдят от платформата, но почти никой не им вярва…

Повече от странно е, че в банковите сметки на фондацията има над 5 милиона лева и те все още не са разпределени. Източници на Lupa.bg разкриват, че има сериозни съмнения за надписани фактури за разходи, в това число и за „реклама“.